Zupa z fasoli
Fasola przybyła z Ameryki Południowej, ale zadomowiła się w naszym kraju i dzisiaj trudno sobie wyobrazić bez niej polską kuchnię. Ma wiele odmian, które różnią się wielkością, kształtem lub kolorem. Dostarcza ogromnej dawki białka roślinnego, a także węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i mikroelementów.
Jak przygotować fasolówkę? Na początku porządnie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę, najlepiej dość wyrazistą i pikantną. Następnie na tej samej patelni podsmażamy czosnek z suszoną szałwią. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy odsączoną białą fasolę z puszki i zalewamy dwoma szklankami wywaru drobiowego i wodą (około 1,5 szklanki). Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, bez przykrycia. Po tym czasie połowę fasoli odcedzamy i miksujemy z kilkoma łyżkami wywaru, dodajemy ponownie do garnka razem z kiełbasą i posiekanym świeżym szpinakiem (ok. 150 g). Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze 10 minut. Przed zaserwowaniem wsypujemy posiekaną natką pietruszki oraz starty parmezan.