Zupa na diecie
Zupy same w sobie nie tuczą, więc będąc na diecie odchudzającej, w żadnym wypadku nie należy z nich rezygnować. Porcja czystej zupy ugotowanej na wywarze jarzynowym to jedynie 100 kcal. Ale już dodatek makaronu, ryżu, kaszy, pieczywa czy śmietany, znacznie zwiększa liczbę kalorii, nie wspominając o prawdziwej bombie kalorycznej – zasmażce, którą tak bardzo lubimy podbijać smak zup. Jeśli odchudzasz się, gotuj zupy warzywne, które mają w sobie mało tłuszczu – wybieraj chude mięso bez skóry. - Przy większości zup zrezygnowałam z tradycyjnego mięsa, a zastąpiłam je odrobiną oliwy z oliwek i świeżym masłem – mówi nam autorka bloga Daylicooking. - Dzięki temu odkryłam nowe smaki i zapachy tych samych, znanych mi bardzo dobrze zup. Oliwa dodaje zupie lekkości, a masło cudownego smaku i zapachu. - przekonuje blogerka.