Zupa idealna

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Co zrobić, by była najlepsza?

Obraz
© Shutterstock.com

Niegdyś zupy były obowiązkowym „pierwszym” obiadowym daniem w wielu polskich domach, dziś są niesłusznie pomijane. Zupa to jedna z najprostszych i najbardziej wartościowych potraw. W ramach cyklu ABC Gotowania razem z kulinarną blogerką, autorką bloga Daylicooking radzimy, jak zrobić zupę na bazie mięsa i bez, dlaczego warto jeść zupy i jakich błędów unikać, jeśli jesteśmy na diecie odchudzającej.

/ 6Dlaczego warto jeść zupy?

Obraz
© 123RF.COM

Przede wszystkim dlatego, że wszystkie dobroczynne wartości warzyw, mięsa i kasz, które gotujemy, pozostają w wywarze, dlatego ugotowana zupa jest skarbnicą łatwo przyswajalnych składników odżywczych i witamin. Dodatkowo lwia część składu zupy to przecież woda, zatem taki obiad nie tylko nasyci nas, ale także pomoże nawodnić organizm. Odpowiednio przygotowane, lekkie zupy jarzynowe nie tuczą, dlatego nawet będąc na diecie odchudzającej, nie powinno się z nich rezygnować.

/ 6Jak ugotować idealną zupę?

Obraz
© Fotolia

Na to pytanie zna odpowiedź Małgorzata Kijowska, blogerka kulinarna. Autorka bloga Daylicooking zdradziła nam pięć koronnych zasad, do których stosuje się podczas gotowania zup. - Najważniejsze w zupach są świeże, jak najwyższej jakości składniki. Nie uda się ugotować dobrej zupy, jeśli będziemy chcieli zrobić ją ze starych, nadpsutych warzyw, czy też z niezbyt świeżego mięsa. Jakość produktów bardzo wyraźnie przełoży się na smak i zapach zupy - tłumaczy blogerka i dodaje, że z naszych kranów w większości przypadków płynie twarda woda, z dużą zawartością chloru, a czasami i niepożądanych metali ciężkich. To psuje smak, zapach i sprawia, że zupa staje się niekorzystna dla naszych organizmów. Dlatego warto zainwestować w filtr do wody. - Zamiast sklepowych koncentratów i przecierów zawsze korzystam z sezonowych warzyw – mówi autorka bloga Daylicooking i przekonuje, że żadna zupa ugotowana na warzywach ze słoiczka kupionego w sklepie, nie może równać się z tą przygotowaną ze świeżych warzyw.

/ 6Jak długo gotować zupę?

Obraz
© 123RF.COM

To zależy od tego, jaką zupę gotujemy – z mięsem czy bez, rosół, barszcz, czy może szybką zupę jarzynową. - Cierpliwość jest bardzo istotna podczas gotowania tzw. czystych zup – mówi Małgorzata Kijowska i dodaje, że rosół czy barszcz nie powinny gotować się na dużym ogniu, lecz niewielkim i przez dłuższy czas. Tylko wtedy wyciągniemy maksimum smaku i wartości z warzyw i mięsa. Ale jeśli chcesz zrobić szybką i zdrową zupkę, to wystarczy, że ugotujesz na półmiękko ulubione, sezonowe warzywa (15 minut od chwili zagotowania wody), dodasz pół szklanki kaszy lub podsmażonej na suchej patelni soczewicy, trochę świeżych ziół oraz przypraw i pełnowartościowy, prosty oraz zdrowy obiad gotowy.

/ 6Zupa na diecie

Obraz
© Shutterstock.com

Zupy same w sobie nie tuczą, więc będąc na diecie odchudzającej, w żadnym wypadku nie należy z nich rezygnować. Porcja czystej zupy ugotowanej na wywarze jarzynowym to jedynie 100 kcal. Ale już dodatek makaronu, ryżu, kaszy, pieczywa czy śmietany, znacznie zwiększa liczbę kalorii, nie wspominając o prawdziwej bombie kalorycznej – zasmażce, którą tak bardzo lubimy podbijać smak zup. Jeśli odchudzasz się, gotuj zupy warzywne, które mają w sobie mało tłuszczu – wybieraj chude mięso bez skóry. - Przy większości zup zrezygnowałam z tradycyjnego mięsa, a zastąpiłam je odrobiną oliwy z oliwek i świeżym masłem – mówi nam autorka bloga Daylicooking. - Dzięki temu odkryłam nowe smaki i zapachy tych samych, znanych mi bardzo dobrze zup. Oliwa dodaje zupie lekkości, a masło cudownego smaku i zapachu. - przekonuje blogerka.

/ 6Sekret domowej zupy

Obraz
© Shutterstock.com

Znają go wszystkie mamy i babcie, które, jak wiadomo, są mistrzyniami w gotowaniu pysznych, domowych zup. Ten sekret nie jest tajemnicą także dla Małgorzaty Kijowskiej. - Najważniejsze jednak, aby gotować z sercem. Spokojnie, bez złych emocji, z myślą o tych, których chcemy nakarmić. Wtedy na pewno każda zupa będzie pyszna – przekonuje blogerka.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości