Domowy ketchup
Czytając skład ketchupu, można naprawdę się przerazić. Jest naładowany sporą ilością cukru, często w postaci syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy lub syropu glukozowo-fruktozowego, soli i sztucznych składników. Nie musisz jednak rezygnować z pomidorowego dodatku, który dodaje smak wielu potrawom. Wykorzystaj banalny przepis na domowy ketchup i stwórz zdrową wersję ketchupu łagodnego. Jeśli chcesz uzyskać pikantny smak, dodaj paprykę czuszka.
Składniki:
2 kg mięsistych pomidorów
2 główki czosnku
szklanka octu winnego
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
po pół łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Obrać czosnek, sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przełożyć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotować przez 50 minut najpierw na dużym ogniu, po kilku minutach na mniejszym. Po wyjęciu, wszystkie warzywa przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut. Dodać ocet i olej, ząbki czosnku. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut. Ponownie zagotować, wyjąć czosnek. Bardzo gorący przecier nałożyć do wyparzonych, gorących słoików i zakręcić je.