Zrezygnuj z sosów kupowanych w sklepie. Zrób domową wersję
W większości lodówek Polaków znajdują się one - gotowe dodatki i przyprawy do posiłków. Danie polane keczupem czy sosem smakuje dużo lepiej. Zastanawiałaś się kiedyś, jak szkodzą zdrowiu? Ile zawierają cukru i tłuszczu? Warto zastąpić gotowe produkty zdrowymi produktami przygotowanymi samodzielnie.
Nie kupuj, zrób w domu
W większości lodówek Polaków znajdują się one - gotowe dodatki i przyprawy do posiłków. Danie polane keczupem czy sosem smakuje dużo lepiej. Zastanawiałaś się kiedyś, jak szkodzą zdrowiu? Ile zawierają cukru i tłuszczu? Warto zastąpić gotowe produkty zdrowymi produktami przygotowanymi samodzielnie.
Domowy ketchup
Czytając skład ketchupu, można naprawdę się przerazić. Jest naładowany sporą ilością cukru, często w postaci syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy lub syropu glukozowo-fruktozowego, soli i sztucznych składników. Nie musisz jednak rezygnować z pomidorowego dodatku, który dodaje smak wielu potrawom. Wykorzystaj banalny przepis na domowy ketchup i stwórz zdrową wersję ketchupu łagodnego. Jeśli chcesz uzyskać pikantny smak, dodaj paprykę czuszka.
2 kg mięsistych pomidorów
2 główki czosnku
szklanka octu winnego
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
po pół łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, sparzyć wrzątkiem i odsączyć. Obrać czosnek, sparzyć pomidory i obrać ze skórki. Przełożyć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotować przez 50 minut najpierw na dużym ogniu, po kilku minutach na mniejszym. Po wyjęciu, wszystkie warzywa przetrzeć przez sitko, dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut. Dodać ocet i olej, ząbki czosnku. Zdjąć garnek z ognia, przykryć i odstawić na 15 minut. Ponownie zagotować, wyjąć czosnek. Bardzo gorący przecier nałożyć do wyparzonych, gorących słoików i zakręcić je.
Dietetyczny sos Ranczerski
Gęsty, maślankowo-majonezowo-ziołowy sos Ranczerski, znany także jako farmerski, to ulubieniec Amerykanów. Wykorzystują go głównie jako dodatek do surowych warzyw. Jednak można go połączyć także z frytkami, pieczonymi ziemniakami i polać nim pizzę.
1/3 szklanki jogurtu greckiego beztłuszczowego
1/3 szklanki maślanki o niskiej zawartości tłuszczu
1/3 szklanki beztłuszczowej kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.
Sos Chimichurri
Chimichurri to zielony sos, który idealnie nadaje się do sałatek, mięsa i kanapek. Można go wykorzystywać jako marynatę do kurczaka lub jako dip do warzyw i chipsów.
1 szklanka świeżej natki pietruszki
1 szklanka świeżej kolendry
2 drobno posiekane ząbki czosnku
3 łyżki octu
4 łyżeczki oliwy z oliwek
Zblendować natkę i kolendrę. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać.
Tzatziki
Rewelacyjny dodatek do makaronów, warzyw lub kanapek. To gęsty dip grecki, który świetnie pasuje do dań z grilla, pieczonych lub podawany samodzielnie. Podstawą jest bardzo gęsty, grecki jogurt.
2 szklanki jogurtu greckiego beztłuszczowego lub niskotłuszczowego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 dobrze posiekane ząbki czosnku
1 średni ogórek zielony, obrany i starty
2 łyżki koperku, drobno posiekanego
Składniki wymieszać ze sobą. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Salsa
Sos na bazie świeżych, drobno pokrojonych lub zmiksowanych warzyw oraz ziół. Jest rewelacyjnym dodatkiem do dań, którym chcesz nadać pikantności. Zazwyczaj robiona jest ze świeżych warzyw z dodatkiem soku z limonki i świeżych przypraw.
Składniki:
1 pomidor
1 zielona papryka (czerwona lub żółta)
1/4 czerwonej cebuli
12 gałązek świeżej kolendry
1/4 łyżeczki suszonego oregano
chili według uznania
Warzywa drobno pokroić, posiekać kolendrę. Wszystkie składniki wymieszać.