Złote jedzenie, czyli luksusowa kuchnia

Konsumpcyjny styl życia osiąga czasem karykaturalne rozmiary. Osoby, które mają tyle pieniędzy, że nie wiedzą, co z nimi zrobić, bardzo często poszukują nowych doznań - także kulinarnych. Wykorzystują to restauratorzy, którzy przygotowują dla bogaczy najbardziej niesamowite dania. Niektórzy w swojej pomysłowości poszli bardzo daleko - tworząc potrawy, których składnikiem jest... złoto.

Obraz

/ 9Błyskotki na talerzu

Obraz

Konsumpcyjny styl życia osiąga czasem karykaturalne rozmiary. Osoby, które mają tyle pieniędzy, że nie wiedzą, co z nimi zrobić, bardzo często poszukują nowych doznań - także kulinarnych. Wykorzystują to restauratorzy, którzy przygotowują dla bogaczy najbardziej niesamowite dania. Niektórzy w swojej pomysłowości poszli bardzo daleko - tworząc potrawy, których składnikiem jest złoto.

Delikatne, cieniutkie złote blaszki od bardzo dawna wykorzystywane były w kuchni indyjskiej - oczywiście tej przeznaczonej dla władców, czyli maharadżów. Pokryte złotem ciasteczka nadal można znaleźć w najlepszych restauracjach. Z kolei w prawie każdej indyjskiej jadłodajni znajdziemy małe miseczki z ziarnami (najczęściej anyżku i kopru włoskiego), które zjadamy po posiłku. Pomagają one w trawieniu, a niektóre z tych ziaren pokryte są srebrem i złotem. Złota jest tam bardzo niewiele, nie czuć nawet metalicznego posmaku, ale wystarczy, by poczuć się bogaczem.

/ 9Lśniące bąbelki

Obraz

Kilku wytwórców szampanów wpadło na pomysł, by wzbogacić swoje trunki drobinkami złota. Jednym z pierwszych "złotych" szampanów było Grand Cuvve. W Polsce możemy kupić ponadto Blue Nun Gold i Dom Perignon, także z jadalnym złotem. Ciekawostką jest bezalkoholowy szampan Dismark Luxory, także zawierający złoto, produkowany w Hiszpanii specjalnie dla klientów z Bliskiego Wschodu, gdzie spożywanie alkoholu jest zakazane. Tego typu trunki mają bardzo zróżnicowane ceny - najtańsze kupimy za kilkadziesiąt złotych, najdroższe kosztują nawet kilka tysięcy.

/ 9Niezwykły hamburger

Obraz

Choć spożywanie dużych ilości metalu, jakim jest złoto, może być szkodliwe, to od czasu do czasu można sobie pozwolić (jeśli mamy pieniądze) na kęs luksusu. Z myślą o takich klientach pewien Amerykanin stworzył danie o nazwie 666 Douche Burger. To po prostu hamburger, ale z jakich składników! Zawiera kotlet z najlepszej japońskiej wołowiny, plasterki homara, kawior, foie gras, trufle i złoto, które owinięte jest wokół kotleta. Taki smakołyk kosztuje dokładnie 666 dolarów (czyli około 2600 złotych). Co ciekawe, można go kupić jedynie z food trucka, który jeździ po ulicach Nowego Jorku.

/ 9Włoski specjał z niespodzianką

Obraz

Amerykańskie Las Vegas znane jest ze swojej ekscentryczności. Dlatego nie może w nim zabraknąć restauracji serwujących bardzo dziwne dania. W ogromnym hotelu Mirage znajduje się restauracja Portofino, której szef kuchni, na specjalne zamówienie, przygotuje dla chętnych złotą lazanię. Między płatami ciasta makaronowego znajdziemy wołowinę Kobe, hiszpańską szynkę, parmezan i złote płatki. Danie wygląda znakomicie, a kosztuje jedyne 350 złotych.

/ 9(Nie) tylko dla VIP-ów

Obraz

Jeśli ktoś uwielbia pizzę i ma na zbyciu około 12 tysięcy złotych, powinien spróbować dania o wdzięcznej nazwie Pizza Royale 007. Skojarzenie z Jamesem Bondem jest oczywiste - ta pizza to prawdziwy powiew luksusu. Na drożdżowym cieście znajdują się homar marynowany w koniaku, kawior aromatyzowany szampanem, wędzony łosoś, włoska szynka prosciutto i płatki 24-karatowego złota. Przepis wymyślił włoski kucharz Domenico Crolla, a zjeść ją możemy w restauracji Bella Napoli w szkockim Glasgow.

/ 9Kanapka na wagę złota

Obraz

Pochodzący z Krakowa, a przywieziony ponad 100 lat temu do Ameryki, bajgiel stał się jedną z najbardziej popularnych przekąsek mieszkańców Nowego Jorku. Istnieje mnóstwo wersji tego dania, a dodatków jest nieskończona ilość. Nie mogło więc wśród nich zabraknąć złota. W nowojorskim hotelu Westin możemy spróbować bajgla z serkiem śmietankowym, truflami i złotą posypką za niecałe 3500 złotych. Kucharz przyrządzi nam go z przyjemnością.

/ 9Złota przekąska

Obraz

Miłośnicy słodyczy także znajdą dla siebie złoty smakołyk. To jeden z rodzajów Cadbury Wispa Gold - prawdopodobnie najdroższy czekoladowy batonik na świecie. Zwykłe batoniki Cadbury Wispa Gold znajdziemy na półkach w praktycznie każdym hipermarkecie na Zachodzie. Niedawno wyprodukowano jednak limitowaną serię - batoniki owinięte są w płatek jadalnego złota, zapakowane w bardzo ozdobne pudełeczko i sprzedawane za ponad 5 tys. złotych w sklepach... jubilerskich. I, o dziwo, znajdują się na nie chętni!

/ 9Wyjątkowy deser

Obraz

W nowojorskiej restauracji Serendipity 3 możemy spróbować deseru, który jako najdroższy na świecie został wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa. To lody czekoladowe, zrobione z 28 różnych gatunków kakao, czekoladowych trufli i złota, podane w złotym pucharku i ze złotą łyżeczką. Ten smakołyk kosztuje 25 tysięcy dolarów za porcję (czyli około 70 tys. złotych). Frrrozen Haute Chocolate, bo taką nazwę nosi ten deser, jest podobno wart swojej ceny.

/ 9Złote sushi

Obraz

I na koniec coś dla miłośników japońskich przysmaków. Angelito Araneta Jr., filipiński kucharz z Manili stworzył bardzo ekskluzywną wersję ryby z ryżem. Dodatkami do jego sushi, uznanego za najdroższe na świecie, są norweski łosoś, foie gras i oryginalny, irański szafran. Algi nori, tradycyjnie znajdujące się w sushi zastępują w tej wersji cienkie płatki złota. Jeden zestaw złotego sushi kosztuje około 3,5 tys. złotych.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja