Rukola
To niepozorne zielone warzywo zawiera blisko osiem razy więcej wapnia, pięć razy więcej witaminy C, witaminy, A i witaminy K oraz cztery razy więcej żelaza niż popularna sałata lodowa. Zaledwie 3-4 garście rukoli (100 g) zapewniają aż ćwierć dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Udowodnione badaniami działanie przeciwnowotworowe - to kolejny argument przemawiający za jak najczęstszym spożywaniem rukoli. Zawarte w niej przeciwutleniacze znacznie obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, trzustki czy też prostaty. Te silne antyrakowe właściwości posiada surowe warzywo - w procesie gotowania tracimy aż ok. 60 proc. zdrowotnych właściwości tych zielonych listków.
Pesto z rukoli
Składniki: 150 g liści rukoli (3 pełne garście), 70 g orzechów piniowych (opcjonalnie nerkowca, włoskich lub nasion słonecznika), 3-4 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku, łyżka startego parmezanu, łyżka soku z cytryny, sól i pierz do smaku.
Przygotowanie: Listki rukoli umyj pod bieżącą, zimną wodą, a orzeszki podpraż przez chwilę na suchej, rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera (możesz także użyć zwykłej miski i blendera) i zwiększając obroty, zmiksuj wszystko na jednolitą, niekoniecznie gładką masę. To wszystko – pesto gotowe. Możesz podać je z ulubionym makaronem, użyć zamiast pomidorowego sosu do pizzy czy nadziać nim piersi z kurczaka, ale świetnie smakuje także jako dodatek do chrupiącej bagietki.