Szpinak
Zielone listki szpinaku są doskonałym źródłem żelaza oraz kwasu foliowego. Nie tylko zawierają bardzo mało kalorii, ale także regulują proces odkładania się tłuszczu w organizmie – to świetna informacja dla osób, którym zależy na zgrabnej sylwetce. Listki szpinaku pomocne są także podczas leczenia nadciśnienia i schorzeń trzustki. Natomiast w walce z anemią najlepiej sprawdzają się jednak te w surowej wersji. Niestety, nie dla wszystkich szpinak jest dobrym wyborem. Osoby mające problemy z nerkami, wątrobą czy artretyzmem, powinny unikać szpinaku, podobnie jak szczawiu.
Szpinakowe naleśniki
Składniki: opakowanie świeżego szpinaku, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, olej rzepakowy, sól do smaku.
Przygotowanie: Do miseczki wlej mleko, wsyp umyte listki szpinaku i dokładnie zblenduj, jednak najlepiej użyć blendera kielichowego. Teraz stopniowo dodawaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko przy użyciu miksera. Porcje ciasta smaż z obu stron na rozgrzanej patelni z minimalną ilością tłuszczu. Kiedy szpinakowe naleśniki są już usmażone, posmaruj je farszem i zawiń w rulon lub złóż w trójkąty.