Pomysły na czerstwe pieczywo
Najlepsze nawet przechowywanie pieczywa nie uchroni nas przed marnowaniem. Co zatem zrobić z resztek, aby ograniczyć wyrzucanie chleba? Swój pomysł podpowiada Kuba Korczak. Podczas kulinarnego show na targach Zero Waste szef kuchni uczył, jak wykorzystywać odpadki i resztki w kuchni. - Oczywiście najprostszym trikiem jest zrobienie z nich bułki tartej lub puddingu. Korzystam z chleba także jako doskonały zagęszczacz np. do zup kremów i uwielbiam przygotowywać z niego okruchy w palonym maśle, które dodaję m.in. do dań głównych – komentuje ekspert. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa wymyślili także Włosi, którzy stworzyli tzw. parmezan dla ubogich, czyli pangrattato. – Do przygotowania potrzebujemy rozdrobnionego czerstwego pieczywa, do którego możemy dodawać takie dodatki jak czosnek, zioła, sardele, oliwę lub ser – dodaje Korczak. Okruchy podpieczonego pieczywa przyjmują smak dodatków i doskonale podnoszą smak makaronów czy sałatek.