Kuskus z tuńczykiem
Składniki:
- 0,5 szklanki kuskusu
- tuńczyk z wody w kawałkach, odsączony
- 0,5 cukinii
- garść pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- sałata do podania
- ewentualnie olej rzepakowy do smażenia i skropienia dania
- świeża zielenina do posypania (np. natka pietruszki)
Wykonanie: cukinię pokroić w plasterki albo mniejsze kawałki i wrzucić na patelnię grillową (ewentualnie użyć odrobinę oleju rzepakowego). Pod koniec grillowania dodać pokrojone na połówki pomidorki. Kaszę kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu (zalewając wrzątkiem i odstawiając na ok. 5 minut do napęcznienia). Następnie wymieszać z tuńczykiem (większe kawałki zmiażdżyć widelcem), cukinią, pomidorkami, doprawić do smaku. Wyłożyć na sałatę, skropić olejem rzepakowym. Podawać ze świeżą zieleniną.