Kaczka w malinach
Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki, sól czosnkowa, pieprz biały, słodka suszona papryka. Na sos: 100 g malin, 1 łyżka octu balsamicznego,1 łyżeczka suszonej mięty, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: pierś z kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć, tak żeby nie naruszyć mięsa. Następnie delikatnie posolić i doprawić pieprzem z obydwu stron, a także natrzeć papryką. Tak przygotowaną kaczkę ułożyć skórą do dołu na patelni. Smażyć po 6 minut z każdej strony, aż tłuszcz ładnie się wytopi, a mięso zrobi się soczyste. Odłożyć kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła. Maliny zblendować z octem, miodem, miętą i pieprzem. Pokrojoną kaczkę polać sosem.