Zdrowotne właściwości malin i pyszne przepisy

Sezon na nie nie trwa długo, więc warto jeść je pod różnymi postaciami. W tych przepisach wyjdą wyjątkowo.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Malinowe szaleństwo

/ 9Naleśnikowe rollsy z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 3 jajka, 100 g mąki (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, dosypać 3-4 łyżki), 150 ml mleka, szczypta soli, szczypta cukru, 1 kg malin, masło klarowane, cukier puder, listki mięty do dekoracji.

Przygotowanie: jajka wbić do miski i połączyć z mlekiem, solą i cukrem. Cały czas mieszając, wsypać przesianą mąkę. Maliny umyć, odłożyć kilka na bok (do dekoracji), a resztę podsmażyć na 1 łyżce masła klarowanego wraz z cukrem pudrem. Odparować nadmiar wody. Naleśniki usmażyć, a następnie posmarować malinową masą. Zwinąć i pokroić na kawałki. Ułożyć na talerzu - można dodatkowo spiąć je patyczkami do szaszłyków i posypać cukrem pudrem. Udekorować miętą i podawać na ciepło.

/ 9Malinowy przekładaniec w 10 minut

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 500 g malin, 200 g jogurtu greckiego lub śmietana kremówka 30 proc., 2 łyżeczki cukru pudru, 30 g orzechów laskowych, 4 łyżki tartej czekolady mlecznej.

Przygotowanie: maliny rozgnieść widelcem i nałożyć warstwami do słoików lub wysokich szklanek, na przemian z porcjami jogurtu wymieszanego z cukrem pudrem. Można także użyć śmietanki, którą należy ubić z cukrem pudrem. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami i czekoladą. Ta propozycja doskonale smakuje po schłodzeniu.

/ 9Knedle z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 250 g malin (część do sosu)
, cukier kryształ, 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie: ziemniaki zmielić w maszynce lub dokładnie rozgnieść. Połączyć z jajkiem i mąkami. Zagnieść ciasto, a następnie urywać po kawałku i faszerować każdy maliną, zasypując szczyptą cukru. Knedle zlepić i wrzucać na osolony wrzątek. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową i podawać ze zblendowanymi owocami. Można je również zaserwować z masłem i cukrem.

/ 9Malinowe menu finalisty programu Masterchef

/ 9Malinowy sernik bez pieczenia

Obraz
© 123RF.COM

Składniki (na okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm): 400 g herbatników, 5 łyżek masła, 250 g mascarpone, 200 ml słodzonego mleka skondensowanego, 250 g malin, 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie: herbatniki dokładnie rozkruszyć, a następnie połączyć z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Taką masą wyłożyć spód formy i delikatnie docisnąć. Włożyć do lodówki na kwadrans. W tym czasie połączyć dokładnie serek z mlekiem, wylać na spód i ponownie schłodzić - przez ok. pół godziny. Maliny z odrobiną wody podgrzać w garnuszku z grubszym dnem, posypać cukrem pudrem i gotować, aż nadmiar soków odparuje, a masa zgęstnieje. Po przestudzeniu nałożyć kleksy na serową masę i za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrobić fantazyjne wzorki. Włożyć do lodówki na całą noc.

/ 9Koktajl malinowy z orzeźwiającą nutą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 400 g malin, 1/2 szklanki kefiru, 1-2 łyżki cukru, listki mięty.

Przygotowanie: owoce umyć i zblendować. Wymieszać z kefirem, cukrem i posiekaną miętą. Ponownie zblendować i rozlać do szklanek. Można podać z kilkoma malinkami na wykałaczce, co sprawi, że koktajl jeszcze lepiej będzie się prezentować i zachęcać do konsumpcji.

/ 9Ciasto francuskie z malinami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 g malin, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 łyżki cukru trzcinowego + trochę do posypania, 1 jajko.

Przygotowanie: maliny zagnieść z cukrem. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 20 kwadratów. Na każdy nałożyć maliny, następnie zrobić dwa nacięcia nożem na drugim kwadracie, przykryć i skleić ciastko za pomocą widelca lub palców delikatne oprószonych mąką. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Za pomocą pędzla kuchennego posmarować ciasto francuskie rozbełtanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec 15 minut w 200 stopniach C, aż ładnie się zarumienią.

/ 9Kaczka w malinach

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki, sól czosnkowa, pieprz biały, słodka suszona papryka. Na sos: 100 g malin, 1 łyżka octu balsamicznego,1 łyżeczka suszonej mięty, pół łyżeczki pieprzu cayenne, 1 łyżka miodu.

Przygotowanie: pierś z kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę naciąć, tak żeby nie naruszyć mięsa. Następnie delikatnie posolić i doprawić pieprzem z obydwu stron, a także natrzeć papryką. Tak przygotowaną kaczkę ułożyć skórą do dołu na patelni. Smażyć po 6 minut z każdej strony, aż tłuszcz ładnie się wytopi, a mięso zrobi się soczyste. Odłożyć kaczkę na kilka minut, aby odpoczęła. Maliny zblendować z octem, miodem, miętą i pieprzem. Pokrojoną kaczkę polać sosem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości