6 pomysłów na pierogi z owocami

Kojarzą się z latem, wakacjami i kuchnią babci, czyli wszystkimi przyjemnościami, za którymi często tęsknimy przez resztę, jesienno-zimowych miesięcy. Świeże, sezonowe owoce doskonale nadają się jako farsz do pierogów. Można je zarówno podać prosto z wody, jak i z piekarnika. Liczą się również przyprawy, które podkreślą słodki smak i dodatki, na których myśl nierzadko ślinka cieknie. Oto nasze propozycje owocowych pierogów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Owocowy smakołyk z kuchni babci

Obraz
© Fotolia

Kojarzą się z latem, wakacjami i kuchnią babci, czyli wszystkimi przyjemnościami, za którymi często tęsknimy przez resztę, jesienno-zimowych miesięcy. Świeże, sezonowe owoce doskonale nadają się jako farsz do pierogów. Można je zarówno podać prosto z wody, jak i z piekarnika. Liczą się również przyprawy, które podkreślą słodki smak i dodatki, na których myśl nierzadko ślinka cieknie. Oto kilka propozycji redakcji i czytelników na owocowe pierogi.

/ 7Pierogi z truskawkami wg Rarossy

Obraz
© WP.PL

Składniki: 4 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 2-3 łyżki oleju, szczypta soli, około 2 szklanki ciepłej wody, 250 g truskawek, 5 łyżek cukru pudru, 200 g śmietany.

Przygotowanie: truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru. Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto - powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto podzielić na kilka mniejszych kawałków, aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, a następnie za pomocą szklanki wykrawać krążki i na środek nakładać truskawki. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Gotowe pierogi gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie - od momentu gdy wypłyną, około 3-4 minuty. Najlepiej smakują polane śmietaną i posypane cukrem pudrem .

/ 7Pieczone pierogi z malinami wg Justmydelicious

Obraz
© WP.PL

Składniki na ciasto na około 20 pierogów: 2 szklanki mąki żytniej, 1/2 kostki miękkiego masła, 3-4 łyżek cukru, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-5 mm, a następnie wykrawać kółka, np. przy pomocy szklanki lub specjalnej metalowej ramy. Dodatkowo należy przygotować około 1/2-3/4 szklanki świeżych malin. Na każdy krążek nakładać maliny (średnio po dwie porcje). Zlepić dokładnie brzegi ciasta. Pierogi ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w 180 stopniach C przez około 25 minut, do czasu aż będą złociste.

/ 7Pierogi z wiśniami lub czereśniami wg Emilki

Obraz
© Fotolia

Składniki: 350 g mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłej wody, 500 g wiśni, 2 łyżki cukru. Do podania: 1/2 szklanki śmietanki, 2 łyżki cukru.

Przygotowanie: z mąki, jajka, wody i soli zagnieść ciasto. Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na pół godziny. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka i na każde kłaść 3-4 owoce, a następnie zlepić brzegi. Wrzucać w osolony wrzątek, przykryć, a gdy wypłyną odkryć i pogotować 2 minuty. Odcedzić i podawać ze śmietanką i cukrem. Można także przełożyć je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zalać mieszanką śmietanki, cukru, 1 jajka i 1 łyżki bułki tartej, a następnie zapiec 20 minut w 180 stopniach.

/ 7Pierogi z jagodami wg Redakcji

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml wody, 30 g masła, szczypta soli. Nadzienie: 150 g jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Do podania: słodka śmietanka, kilka jagód, listki mięty, cukier kryształ.

Przygotowanie: mąkę przesiać na stolnicę, formując górkę z dołkiem pośrodku. W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą, a następnie stopniowo wlewać w mąkę, nożem łącząc składniki. Ciasto wyrabiać około 10 minut, w razie potrzeby podsypać stolnicę mąką. Masę odstawić pod przykryciem na pół godziny, a następnie połowę rozwałkować i zacząć wycinać kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego nakładać oprószone mąką jagody. Skleić i gotować porcjami we wrzątku, aż wypłyną na wierzch. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać w odstępach na półmisek (aby się nie posklejały). Proces powtórzyć z drugą częścią ciasta. Pierogi podawać ze śmietaną, świeżymi owocami i listkami mięty. Dosłodzić według uznania.

/ 7Pierogi z ananasa

/ 7Pierogi z owocami leśnymi wg Redakcji

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 350 g mąki, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłej wody, sól, 300 g jagód, 300 g malin, 2 łyżki cukru, cynamon, masło do polania, 1 szklanka śmietany 36 proc., odrobina wanilii lub cukru waniliowego.

Przygotowanie: zagnieść elastyczne ciasto pierogowe. Owoce wymieszać z cukrem, dodać cynamon do smaku, odstawić na 15 minut. Rozwałkować ciasto, wyciąć krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdym krążku ciasta układać owoce, skleić brzegi. Pierogi wrzucać do osolonej wody, gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Odkryć i gotować jeszcze przez 2 minuty. Odcedzić, polać masłem. Podawać z ubitą śmietaną z wanilią.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji