Sałatka - wcale nie taka zielona
Trudno o produkt, który bardziej kojarzy się za zdrową i dietetyczną żywnością niż sałatka. Niestety wiele z nich zdecydowanie nie pasuje do tej kategorii. Szczególnie, gdy decydujemy się na dostępne w sklepach "gotowce". Zachęcające opakowanie, niemal zawsze opatrzone określeniami "świeże", "naturalne" czy "zielone", i szybkość przygotowania to często największe zalety sałatki. W składzie są oczywiście produkty godne polecenia, np. pomidory i liście sałaty, niestety reszta jest mniej zdrowa. Sos zrobiony często na bazie kalorycznego majonezu czy śmietany, żółty ser, a raczej produkt seropodobny, grzanki z białego pieczywa i smażone na oleju kawałeczki mięsa sprawiają, że jedna niewielka porcja może być bogatą w tłuszcze, prawdziwą bombą kaloryczną. Gotowa sałatka Cezar z grzankami o smaku czosnkowym i sosem sałatkowym jednego z popularnych producentów, to 580 kcal w porcji (430 w 100 gramach), 43 gramów tłuszczu, w tym 9 gramów tłuszczów nasyconych. Zdrowo? Dietetycznie?