Co z tym pieczywem?
Dietetycy przekonują, że białe pieczywo, choć smaczne i pachnące, to nie najlepszy wybór żywieniowy. Jest ubogie w cenne składniki: witaminy, minerały i błonnik. Tuczy i ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że po posiłku szybko będziemy znów głodni. Nic więc dziwnego, że z myślą o zdrowiu i zachowaniu szczupłej figury sięgamy po produkty z ziarnami. Niestety bardzo często te artykuły wcale nie powstały z mąki pełnoziarnistej. Razowiec okazuje się zabarwionym karmelem zwykłym bochenkiem z białej mąki, a pieczywa "wieloziarniste", a także "3 czy 7 ziaren" wcale nie są lepsze. Jeśli spojrzymy na skład, przekonamy się, że podstawą wypieku jest zwykła biała mąka pszenna. Wspomniane ziarna - często także mocno oczyszczone, a więc mniej wartościowe - stanowią tylko niewielki dodatek.