Gruszki w sosie czekoladowym
Składniki: 6 twardych gruszek, 1 l wody, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g), sok z połowy cytryny, 1 tabliczka czekolady o zawartości 80 proc. kakao. Opcjonalnie: płatki migdałów, posiekane niesolone pistacje.
Przygotowanie: gruszki dokładnie umyć, od dołu wydrążyć gniazda nasienne, obrać nie usuwając ogonka. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Do gotującej się wody włożyć obrane gruszki i gotować do momentu, aż zrobią się szkliste (około 25 minut). Gotowe odłożyć do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać czekoladą. Można dodatkowo posypać pistacjami lub migdałami.
POLECAMY:
Dlaczego warto jeść jabłka?