Winogrona mogą być toksyczne!
Winogrona uważane są za jedne z najbardziej odżywczych owoców. Wyciąg z nich jest składnikiem wielu suplementów diety i kosmetyków odmładzających, ponieważ to bogate źródło przeciwutleniaczy i minerałów. W czym więc tkwi problem? Krzewy winorośli są mało odporne, często atakują je szkodniki, a owoce szybko się psują. Plantatorzy walczą z tym przy użyciu pestycydów, które niestety znajdują się też w owocach. Niedawno specjaliści z niemieckiej Fundacji Warentest przebadali dostępne na niemieckim rynku winogrona. Okazało się, że niemal wszystkie zawierały przynajmniej 11 różnych pestycydów, a rekordowe grono aż 26. Wolne od toksycznych substancji są jedynie owoce pochodzące z winnic organicznych, a tych nie ma zbyt wielu. My niestety nie mamy możliwości badania kupionych winogron, dlatego koniecznie dokładnie umyjmy je przed spożyciem.