Żyją po 80 lat
Zajadamy się przysmakami z południa Europy, nie zdając sobie sprawy, jak bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa może być kuchnia Północy obejmująca kraje nordyckie - Szwecję, Norwegię, Danię, Finlandię i Islandię. W Szwecji i na Islandii średnia długość życia to 80 lat. W pozostałych krajach niewiele mniej. Norwegia kolejny raz została uznana za najlepszy kraj do życia. Przypadek? Nie. Europa Północna to faktycznie spokojny i bardzo zdrowy zakątek, a kuchnia tego regionu na pewno się do tego przyczynia.
Przez lata wychwalano tylko dietę śródziemnomorską - z dużą ilością oliwy i warzyw uznawana była za najzdrowszą kuchnię europejską. Jednak ostatnio naukowcy zaglądnęli także do menu mieszkańców północnych regionów kontynentu. Profesor Matti Uusitupa z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii udowodnił, że dieta oparta na rybach, produktach pełnoziarnistych, lokalnych warzywach oraz drobiu i dziczyźnie także - podobnie jak śródziemnomorska - obniża poziom cholesterolu.