Kurkuma
W Indiach pasta z kurkumy jest czymś więcej niż tylko istotnym elementem narodowej kuchni. Stzapalosuje się ją na przykład na rany, żeby przyspieszyć proces gojenia. Tajemnica tkwi w kurkuminie - substancji będącej silnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych. To także doskonały naturalny środek przeciwbólowy używany w zapaleniach stawów, przy kontuzjach, a także problemach dentystycznych. Pochodząca z Indii prof. Aarthi Narayanan z George Mason University twierdzi, że kurkumina hamuje namnażanie się w komórkach niebezpiecznych wirusów. Poza tym udowodniono, że przyprawa ma właściwości przeciwnowotworowe, pomocna jest w leczeniu choroby Alzheimera, a także chroni przed zawałem. Działa także żółciopędnie,
pomagając w trawieniu jedzenia.
href="http://slodkikacik.wp.pl/galeria/list,3,10,,szczypta-cukru-podkreci-smak-potraw.html#main"> Szczypta cukru podkręci smak potraw