Zapomnij o superfoods, a wypróbuj superprzyprawy

Coraz częściej na naszych talerzach lądują superfoods, czyli produkty zawierające cenne składniki pokarmowe. Zupełnie jednak zapominany o przyprawach, które nawet w małych ilościach mają ogromną moc uzdrawiającą i odmładzającą. W dodatku doskonale podkręcają smak potraw.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 10Moc przypraw

Obraz
© Shutterstock.com

Coraz częściej na naszych talerzach lądują superfoods, czyli produkty zawierające cenne składniki pokarmowe. Zupełnie jednak zapominany o przyprawach, które nawet w małych ilościach mają ogromną moc uzdrawiającą i odmładzającą. W dodatku doskonale podkręcają smak potraw.

Często łączymy go z jabłkami, dodajemy do owsianki, tostów lub ciasta. Ale cynamon to nie tylko wyrazisty dodatek do śniadania czy deseru. Z ostatnich badań naukowców z Centrum Medycznego Rush University opublikowanych w czasopiśmie Journal of Neuroimmune Pharmacology wynika, że przyprawa ta może poprawiać zdolność uczenia się i pamięć. A to nie wszystko. Wcześniejsze badania dowiodły, że cynamon pomaga wyregulować cykl miesiączkowy, obniża poziom cholesterolu i pomocny jest w leczeniu choroby Parkinsona. Do posiłków powinny go dodawać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Łyżeczkę
można wrzucić do jogurtu, kawy czy koktajlu owocowego. Naukowcy z Ball State University twierdzą, że to najtańszy sposób na walkę z chorobą.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Który cynamon wybrać?

Obraz
© Shutterstock.com

Liczy się także to, który cynamon wybierzemy. Prawdziwy cejloński (Cinnamomum zeylanicum) jest czystszy do chińskiego, tzw. kasji (Cinnamomum cassia), nie zawiera bowiem uszkadzającej wątrobę kumaryny. Jak je odróżnić? Jeśli kupujemy cynamon w laskach, jest to stosunkowo proste. Chiński ma postać jednej grubej, zwiniętej warstwy kory, a laska cynamonu cejlońskiego składa się z kilku cienkich warstw. Oczywiście nie popadajmy w przesadę, szczypta kasji od czasu do czasu nam nie zaszkodzi.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

W Indiach pasta z kurkumy jest czymś więcej niż tylko istotnym elementem narodowej kuchni. Stzapalosuje się ją na przykład na rany, żeby przyspieszyć proces gojenia. Tajemnica tkwi w kurkuminie - substancji będącej silnym antyoksydantem o właściwościach przeciwzapalnych. To także doskonały naturalny środek przeciwbólowy używany w zapaleniach stawów, przy kontuzjach, a także problemach dentystycznych. Pochodząca z Indii prof. Aarthi Narayanan z George Mason University twierdzi, że kurkumina hamuje namnażanie się w komórkach niebezpiecznych wirusów. Poza tym udowodniono, że przyprawa ma właściwości przeciwnowotworowe, pomocna jest w leczeniu choroby Alzheimera, a także chroni przed zawałem. Działa także żółciopędnie,
pomagając w trawieniu jedzenia.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Pasta z kurkumy

Obraz
© 123RF.COM

Jak zrobić pastę z kurkumy? Potrzebujemy 125 ml wody, 4 łyżki mielonej kurkumy, pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu i łyżkę oleju rzepakowego. Składniki wrzucamy do naczynia i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy. Studzimy i przechowujemy w lodówce. Pasta może tam stać nawet trzy tygodnie. Używamy jej do przyprawiania potraw mięsnych, makaronu, ryżu czy sosów.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Imbir

Obraz
© Shutterstock.com

Imbir pochodzi z Indii i Chin. Jego nazwa pochodzi od sanskryckiego słowa stringa-vera, które można przetłumaczyć jako "ciało jak róg". I rzeczywiście kłącze rośliny przypomina poroże. Ma ostry, charakterystyczny smak i aromat, ale też unikalne właściwości. Imbir uspokaja uład pokarmowy i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Przyda się też w podróży, ponieważ skutecznie likwiduje nudności. Dla osób z chorobą lokomocyjną lub kobiet w ciąży kilka plasterków może zdziałać cuda. Warto pamiętać o nim w codziennej diecie, bo świetnie działa na skórę, zapewnia promienną cerę, a także zdrowe, błyszczące włosy. W medycynie ludowej tę aromatyczną roślinę stosowano jako środek na poprawę apetytu, w łagodzeniu kaszlu i objawów przeziębienia. Naukowcy z Columbia University wykazali, że składniki imbiru mogą ułatwiać oddychanie pacjentom cierpiącym na astmę. Warto
dodawać tę przyprawę do potraw, ponieważ zmniejsza też ryzyko nowotworów.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Dodaj imbir do mięsa

Obraz
© Shutterstock.com

Świeży imbir jest ostry i lekko gorzki w smaku. Jego cechą charakterystyczną jest delikatna cytrynowa nuta, która dodaje potrawom świeżości. Można go wykorzystywać jako przyprawę do dań mięsnych (szczególnie drobiowych), owoców morza lub warzyw. Dodatek utartego kłącza sprawia, że mdłe i tłuste dania stają się bardziej wyraziste. Marynowany imbir najczęściej wykorzystuje się jako dodatek do sushi, może też stanowić składnik sałatek lub zakąsek.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Szafran

Obraz
© Shutterstock.com

Przyprawa cenniejsza niż złoto. Trudno się dziwić, bo otrzymuje się ją z wysuszonych znamion słupka kwiatowego szafranu. Persowie stosowali ją do polepszenia nastroju, dodając do ryżu lub herbaty. Dziś wiemy, że postępowali słusznie, bo szafran sprzyja produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. Jest też świetnym afrodyzjakiem. Uczeni kanadyjscy z University of Guelph w Ontario odkryli nawet, że u mężczyzn może być pomocny w zaburzeniach erekcji. Przyprawa ma też inne, cenne właściwości. Potrafi hamować namnażanie się komórek raka wątroby i pobudza ich obumieranie. Ryżowe dania z szafranem mogą zapobiegać osłabieniu, a nawet utracie wzroku w starszym wieku.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Szafran w likierze

Obraz
© 123RF.COM

Szafran jest przyprawą o delikatnym aromacie. Znamion słupka używa się do aromatyzowania i barwienia ryżu, potraw mięsnych i rybnych, zup, chlebów, ciast i ciasteczek. Służy też do produkcji alkoholi, szczególnie likierów ziołowych, którym nadaje specyficznego zapachu.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

/ 10Pieprz kajeński

Obraz
© 123RF.COM

To nic innego jak zmielona papryczka chili - znany pogromca tłuszczu. To działanie zawdzięcza kapsaicynie, substancji, która pobudzając metabolizm tłuszczów, pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Przez to ogranicza spożywanie kalorii, redukuje objętość tkanki tłuszczowej oraz poziom trójglicerydów w krwi. Reakcją organizmu na charakterystyczne pieczenie jest wytworzenie endrofin. Są to hormony, które nie tylko wywołują dobry nastrój i samopoczucie, ale także uśmierzają ból. Z badań naukowców z Uniwersytetu Chińskiego w Hongkongu wynika także, że kapsaicyna przyczynia się do poprawy zdrowia serca, obniżając poziomu cholesterolu.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

10 / 10Pikantna czekolada

Obraz
© 123RF.COM

Ostry smak pieprzu kajeńskiego nadaje się do wielu potraw, np. sosów, mięs, zapiekanek, makaronów czy dań z jajek - należy jednak uważać, aby z nim nie przesadzić. Świetnie pasuje również do gorącej czekolady. Ze względu na rozgrzewające właściwości najlepiej sprawdza się w daniach jesiennych i zimowych.

Szczypta cukru podkręci smak potraw

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru