Zapomnij o superfoods, a wypróbuj superprzyprawy
Moc przypraw
Coraz częściej na naszych talerzach lądują superfoods, czyli produkty zawierające cenne składniki pokarmowe. Zupełnie jednak zapominany o przyprawach, które nawet w małych ilościach mają ogromną moc uzdrawiającą i odmładzającą. W dodatku doskonale podkręcają smak potraw.
Coraz częściej na naszych talerzach lądują superfoods, czyli produkty zawierające cenne składniki pokarmowe. Zupełnie jednak zapominany o przyprawach, które nawet w małych ilościach mają ogromną moc uzdrawiającą i odmładzającą. W dodatku doskonale podkręcają smak potraw.
Cynamon
Często łączymy go z jabłkami, dodajemy do owsianki, tostów lub ciasta. Ale cynamon to nie tylko wyrazisty dodatek do śniadania czy deseru. Z ostatnich badań naukowców z Centrum Medycznego Rush University opublikowanych w czasopiśmie Journal of Neuroimmune Pharmacology wynika, że przyprawa ta może poprawiać zdolność uczenia się i pamięć. A to nie wszystko. Wcześniejsze badania dowiodły, że cynamon pomaga wyregulować cykl miesiączkowy, obniża poziom cholesterolu i pomocny jest w leczeniu choroby Parkinsona. Do posiłków powinny go dodawać osoby chorujące na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Łyżeczkę
można wrzucić do jogurtu, kawy czy koktajlu owocowego. Naukowcy z Ball State University twierdzą, że to najtańszy sposób na walkę z chorobą.
href="http://slodkikacik.wp.pl/galeria/list,3,10,,szczypta-cukru-podkreci-smak-potraw.html#main"> Szczypta cukru podkręci smak potraw