Przepis na pieczone donaty z kolorową polewą
Składniki: 500 g mąki, 7 g drożdży instant, 50 g roztopionego masła, 2 jajka 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki cukru, opcjonalnie łyżeczka ekstraktu z wanilii. Dodatkowo: roztrzepane jajko do posmarowania pączków przed pieczeniem, czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej, lukier, cukier puder, kolorowe posypki.
Przygotowanie: zacznij od przesiania mąki i dodania do niej drożdży – wszystko wymieszaj. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Kiedy będzie elastyczne i lepkie włóż je do miski posypanej mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. Kiedy już ciasto podwoiło swoją objętość, wyjmij je delikatnie z miski, rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm i zacznij wykrawać przy pomocy szklanki i kieliszka oponki. Przełóż wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Po upływie ok. 30 min posmaruj donaty roztrzepanym jajkiem i włóż do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez ok. 10 min. Po tym czasie wyjmij je, przełóż na kratkę i polej lukrem lub czekoladą i udekoruj wedle uznania. Ostudzone donaty możesz posypać także cukrem pudrem. Smacznego!