Przepis na pysznego, pieczonego pączka z nadzieniem
Składniki: 20 g drożdży (świeżych), 1/4 szklanki cukru, 2 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej (typ 450) (dodatkowo łyżka mąki do zaczynu i mąka do podsypania ciasta), 1/4 szklanki ciepłej wody, szczypta soli, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki masła, 3 żółtka, ulubione powidła do nadziewania pączków, cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie: robienie pączków zacznij od przygotowania zaczynu – do niewielkiej miseczki wsyp pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i wlej 1/4 szklanki ciepłej wody i wszystko wymieszaj, a następnie przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 min.
W tym czasie podgrzej mleko i rozpuść w nim masło, a w dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól i cukier. Dodaj zaczyn, żółtka oraz podgrzane mleko z masłem. Ciasto na pączki wyrabiaj przy pomocy łyżki lub miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez ok. 5 min. Jeśli w trakcie zagniatania ciasta zauważysz, że jest ono bardzo klejące i lejące, to bardzo dobrze – takie ma być. Nie dodawaj do niego więcej mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godz., żeby podwoiło swoją objętość. Możesz wykorzystać ten sprawdzony patent – wstaw miskę z ciastem do piekarnika, w którym włączona jest tylko żarówka. Kiedy ciasto już ładnie wyrosło, wyjmij je delikatnie na obsypaną mąką stolnicę lub blat. Postaraj się to zrobić bardzo delikatnie, by nie rozbić powstałych w środku pęcherzyków powietrza. Oprószonymi mąką rękami uformuj z ciasta duży placek (ok. 2 cm grubości) i przygotuj dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Teraz przy pomocy szklanki lub okrągłej foremki zacznij wycinać kółka, a następnie przełóż je na blachę (najlepiej przy pomocy szpatułki). Okrawki ciasta, które zostały zagnieć ponownie, uformuj placek o takiej samej grubości jak wcześniej i powykrawaj z niego tyle kółek, ile to możliwe i poukładaj je na blaszce do pieczenia. Teraz przykryj pączki lnianą ściereczką i odstaw na 20 min, a piekarnik rozgrzej do 200 st. (grzanie góra i dół). Do nagrzanego już piekarnika włóż blachę z pączkami, które były wykrawane jako pierwsze i piecz je przez 9 min., ale na wszelki wypadek monitoruj sytuację – jeśli zauważysz, że pączki przybrały złoty kolor, to znak, że już najwyższy czas je wyjąć z piekarnika. Pączki z drugiej tury włóż do piekarnika także na 9 min. Zaraz po wyjęciu pączków z piekarnika nadziewaj je powidłami przy pomocy rękawa cukierniczego lub specjalnej tylki i posyp cukrem pudrem. Pieczone pączki najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu. Smacznego!
A może masz ochotę na pieczone donaty? Przepis znajdziesz na następnej stronie.