Świeża czy suszona?
Trawa cytrynowa jest jednak przede wszystkim bardzo cenionym produktem kulinarnym. W polskich delikatesach i marketach, a także sklepach internetowych bez większego trudu kupimy pęczki świeżej palczatki. Trawa dostępna jest również w wersji mrożonej, marynowanej oraz suszonej.
Jaką najlepiej wybrać? Oczywiście świeżą, ale należy zwrócić uwagę, czy pędy są jędrne i zielonkawe. Unikajmy pożółkłych i pomarszczonych, co może sugerować, że straciły wartości aromatyczne. Trawę cytrynową możemy przechowywać w lodówce do 3 tygodni, ale najlepiej w zamkniętym pojemniku lub szczelnie owiniętą papierem, ponieważ w przeciwnym razie jej zapach szybko wniknie w inne produkty.
Palczatka bardzo dobrze znosi mrożenie - pobyt w niskiej temperaturze pozwala zachować walory aromatyczne, a po wyjęciu powoduje szybsze zmięknięcie trawy, co niekiedy okazuje się atutem podczas przygotowywania potraw z dodatkiem tej rośliny.