Jak go jeść?
Selera naciowego możemy kupić przez cały rok. Należy wybierać dość twarde łodygi, o jasnozielonym kolorze i świeżo wyglądających listkach. Im ciemniejsze warzywo, tym silniejszy będzie miało smak. Seler bywa słodki lub gorzki, czego nie można stwierdzić na podstawie wyglądu. Warto jednak przeprowadzić prosty test - jeśli poskrobana paznokciem nasada łodygi pachnie dość gorzko, z dużym prawdopodobieństwem tak też będzie smakować.
Selera naciowego możemy przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie. Jednak powinniśmy go owinąć kilkoma warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Unikajmy umieszczania warzywa w najzimniejszych zakamarkach chłodziarki, ponieważ łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczny.
Przed przyrządzeniem selera warto obrać go z zewnętrznych, twardych włókien. Jak go wykorzystać? Najprościej w postaci zdrowej przekąski, przegryzając pokrojone surowe łodygi, same lub z dipem (np. na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i parmezanu). Świeży seler jest także doskonałym dodatkiem do wytrawnych drinków (m.in. Krwawej Mary).