Za co warto polubić selera naciowego

Wiele gwiazd Hollywood rozpoczyna dzień sokiem z tego warzywa, niskokalorycznym, ale jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze. Seler naciowy to również doskonały dodatek do innych potraw oraz pyszna przekąska. Dlatego powinien często gościć w naszej kuchni.

Obraz

/ 6Przysmak gwiazd

Obraz
© 123RF.COM

Wiele gwiazd Hollywood rozpoczyna dzień sokiem z tego warzywa, niskokalorycznym, ale jednocześnie bogatym w cenne składniki odżywcze. Seler naciowy to również doskonały dodatek do innych potraw oraz pyszna przekąska. Dlatego powinien często gościć w naszej kuchni.

Seler naciowy uchodzi za jedno z najstarszych warzyw stosowanych przez człowieka. Zdaniem badaczy, już starożytni Egipcjanie chętnie spożywali dziko rosnące łodygi selera naciowego. Cenili go również Grecy i Rzymianie, którzy uznawali roślinę za bardzo skuteczny afrodyzjak, znacznie podkręcający libido. Noszenie wieńców z selera miało natomiast pomagać w leczeniu kaca. W rzymskim imperium warzywo było chętnie wykorzystywane w kuchni, nawet do przygotowywania deserów z dodatkiem miodu i pieprzu.

Dziś cieszy się szczególną popularnością w Stanach Zjednoczonych, gdzie rozsławiają go gwiazdy show-biznesu, zachwalające walory soku wyciskanego z selera naciowego i jabłek, który pobudza przemianę materii, usuwa toksyny, likwiduje obrzęki, wzmacnia skórę oraz poprawia kondycję skóry.

/ 6Mało kalorii i dużo witamin

Obraz
© 123RF.COM

Seler naciowy zawiera sporo wody, co sprawia, że jest niskokalorycznym przysmakiem (100 g warzywa dostarcza zaledwie 10 kcal), co na pewno docenią osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów. Jego atut to także dość wysoka zawartość błonnika, który pęcznieje w żołądku i zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a oprócz tego pobudza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i odgrywa ważną rolę w gospodarce lipidowej organizmu (m.in. zmniejsza stężenie "złego" cholesterolu LDL i przyspiesza jego wydalanie).

W selerze kryje się również solidna dawka (znacznie większa niż w cytrusach) witaminy C, skutecznie stymulującej białe krwinki, odpowiedzialne za walkę z atakami wirusów czy bakterii. Dzięki temu nasz organizm może poradzić sobie z rozmaitymi infekcjami. Witamina C jest silnym antyoksydantem neutralizującym szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu czy rozwoju schorzeń układu krążenia.

/ 6Wartościowy afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

W selerze naciowym nie brakuje również cennych mikroelementów, zwłaszcza potasu (obniża wysokie ciśnienie krwi i chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych) oraz fosforu (stanowi budulec kości i zębów, uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, reguluje pracę serca, pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową).

Warzywo jest bogate w olejki eteryczne, które pobudzają procesy trawienne oraz działają uspokajająco na centralny układ nerwowy, pomagając uporać się ze stresem. Jeden z selerowych aminokwasów - arginina, zwiększa przepływ krwi do narządów płciowych. Nic dziwnego, że w starożytności aromatyczna łodyga uchodziła za skuteczny afrodyzjak.

/ 6Jak go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Selera naciowego możemy kupić przez cały rok. Należy wybierać dość twarde łodygi, o jasnozielonym kolorze i świeżo wyglądających listkach. Im ciemniejsze warzywo, tym silniejszy będzie miało smak. Seler bywa słodki lub gorzki, czego nie można stwierdzić na podstawie wyglądu. Warto jednak przeprowadzić prosty test - jeśli poskrobana paznokciem nasada łodygi pachnie dość gorzko, z dużym prawdopodobieństwem tak też będzie smakować.

Selera naciowego możemy przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie. Jednak powinniśmy go owinąć kilkoma warstwami wilgotnych ręczników papierowych. Unikajmy umieszczania warzywa w najzimniejszych zakamarkach chłodziarki, ponieważ łatwo zamarza, mięknie i staje się niesmaczny.

Przed przyrządzeniem selera warto obrać go z zewnętrznych, twardych włókien. Jak go wykorzystać? Najprościej w postaci zdrowej przekąski, przegryzając pokrojone surowe łodygi, same lub z dipem (np. na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, sosu sojowego i parmezanu). Świeży seler jest także doskonałym dodatkiem do wytrawnych drinków (m.in. Krwawej Mary).

/ 6Jak go jeść?

Obraz
© 123RF.COM

Z warzywa możemy przygotować przystawkę do dania głównego: kroimy łodygę w plasterki i obsmażamy na oleju lub obgotowujemy na małym ogniu w niewielkiej ilości wywaru. Można potem posypać ją tartym żółtym serem i wstawić na chwilę do piekarnika lub opiekacza, aż się lekko przyrumieni.

Innym pomysłem jest napełnienie łodyg selera farszem z twarożku ze szczypiorkiem i posiekaną papryką, sałatki jajecznej z curry, sałatki z kurczaka, sera pleśniowego, a nawet masła orzechowego.

Posiekanymi łodygami można wzbogacać smak zup czy zapiekanek. Równie aromatycznym dodatkiem są świeże listki selera naciowego.

/ 6Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym

Obraz
© WP.PL

*Składniki: *160 g filetu z kurczaka, 10 ml sosu sojowego, 80 g mieszanki sałat, 60 g selera naciowego oczyszczonego, 60 g cząstek ananasa, 30 g orzechów włoskich, 30 g jogurtu greckiego (lub majonezu), 10 ml białego wina wytrawnego, curry i tymianek do smaku.

*Wykonanie: *Mięso kurczaka doprawić solą i pieprzem, skropić soją i usmażyć na patelni grillowej lub domowym grillu. Po wystudzeniu pokroić w kostkę. Jogurt lub majonez doprawić curry, tymiankiem i winem. Do wystudzonego kurczaka dodać cząstki ananasa, seler naciowy pokrojony w drobne kawałki, połamane orzechy włoskie i kolorową sałatę. Doprawić sosem majonezowym.

Rafał Natorski/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę