Trwa ładowanie...

Z grilla i na parze. Zacznij ten rok od smacznej diety!

Zmiana stylu życia na zdrowszy to jedna z najczęstszych obietnic, jakie sobie składamy. Jak wytrwać w postanowieniu, a jednocześnie czerpać radość z jedzenia? Oto kilka przepisów na pyszne dania z grilla i gotowane na parze.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Zdrowe gotowanie na parze Zdrowe gotowanie na parze Źródło: Shutterstock
d33k1qi

Święta i sylwester stworzyły nam mnóstwo okazji do kosztowania smakołyków i folgowania sobie przy stole. Ale teraz czas na zmianę i to, by spalić chociaż część kalorii. Niech ciało odpocznie od cukrów, dobrze się nawodni i dostanie solidny zastrzyk witamin i mikroelementów. Najlepszym sposobem na urozmaicenie diety jest sięganie po kolorowe warzywa – niekoniecznie w wersji surowej. Możemy gotować je z dodatkiem komosy ryżowej, kaszy, makaronu razowego, a także ulubionych przypraw i odrobiny oleju kokosowego. Choć tłuszcze są dobre, to jednak zawierają sporo kalorii, dlatego warto spożywać je w umiarkowanych proporcjach. Rozwiązaniem są więc potrawy z grilla lub takie, które możemy ugotować np. na parze. Oczywiście nie musimy ograniczać się tylko do warzyw – mięso, ryby i sery pobudzają kubki smakowe równie mocno, jak czekolada. Podpowiadamy, jakie przepisy warto wypróbować.

Grillowane marchewki z ricottą

Niby prosta i oszczędna w składniki przekąska, a trudno się od niej oderwać. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku dużych marchewek, 1 opakowanie sera ricotta, 2 łyżki prażonych orzechów lasowymi. Musimy jeszcze pamiętać o marynacie, w skład której wchodzi oliwa z oliwek, agawa, musztarda i ocet balsamiczny – każdego z tych składników dajemy po 2 łyżki. Kiedy pokroimy marchewki w grube paski i natrzemy marynatą, umieszczamy je na rozgrzanym grillu i pieczemy ok. 20 minut. Mając grill elektryczny możemy szybko przygotować szeroką gamę potraw. Wszystko dzięki dużej mocy oraz możliwości wyboru odpowiedniej temperatury. Taki sprzęt nie zabiera miejsca, bo można go przechowywać w pozycji pionowej, a płyty nadają się do mycia w zmywarce, co pozwala oszczędzić czas. Gdy grill zakończy pracę, wykładamy na talerz ricottę, a na nią marchewki. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Dorsz na parze z warzywami

To świetny pomysł na lekką kolację, zwłaszcza gdy nie mamy wiele czasu na gotowanie. Warto wykorzystać te warzywa, które akurat są w kuchni – do tego odrobina oliwy i pyszny posiłek gotowy. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dodajemy trochę soku z cytryny. Następnie kroimy marchew oraz ziemniaki na kawałki i gotujemy wraz z rybą w parowarze. Zaletą takiego urządzenia jest to, że z łatwością możemy przygotować dowolną potrawę bez tłuszczu. A dzięki timerowi z sygnałem dźwiękowym, który informuje o zakończonym czasie gotowania, zawsze uzyskujemy idealne rezultaty. Kiedy ryba będzie gotowa, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory oraz szpinak i rukolę z odrobiną oliwy. Całość można udekorować kiełkami buraka albo podawać z pieczonymi ziemniaczkami i sosem tatarskim.

Grillowany ser brie z tymiankiem

Wydawać może się, że to prawdziwa bomba kaloryczna. Od czasu do czasu można jednak pozwolić sobie na małą dyspensę. Poza tym wystarczy, że ser z grilla będzie stanowił jeden z głównych posiłków, np. obiad. Aby go zrobić, potrzebujemy 1 opakowanie sera brie, odrobinę białego wina wytrawnego, tymianek oraz oliwę z oliwek. Najpierw odcinamy górną warstwę sera i wkładamy go do żaroodpornego naczynia, a następnie zalewamy odrobiną wina i posypujemy listkami tymianku. Pieczemy na grillu ok. 20 minut, do czasu aż ser stanie się płynny. W elektrycznym grillu znajdziemy kilkupoziomowy termostat, który pozwala bez trudu przyrządzać grillowane warzywa, panini, kiełbaski, ryby czy mięso. Specjalna powłoka sprawia, że do płyt nie przywiera jedzenie, co pozwala łatwością wyczyścić urządzenie. Przygotowując ser nie zapomnijmy o dodatkach, takich jak pokrojona bagietka czosnkowa – ją również możemy wrzucić na grill aż stanie się ciepła, chrupiąca i soczysta. Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d33k1qi

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33k1qi
d33k1qi
Więcej tematów