Mało kobiet wśród szefów kuchni
WP: Jak to jest, że zarówno w konkursach kulinarnych startują głównie mężczyźni, a i kariery w zawodzie profesjonalnego kucharza robią zwykle oni?
*D.S. *Jest to bardzo ciężki zawód. Wymaga dużej siły fizycznej, odporności i wytrzymałości, poświęcenia bardzo dużej ilości czasu. Kobieta w pewnym momencie często wybiera drogę matki, żony i zwyczajnie nie jest wstanie pracować w soboty, niedziele, święta, w wakacje. A kalendarz w gastronomii jest dokładną odwrotnością normalnego kalendarza pozostałych ludzi. Gdy inni mają wolne, szefowie kuchni pracują. Aby się rozwinąć w tym zawodzie, trzeba więc coś poświęcić. A mężczyźni mogą pracować, kształcić się, jeździć po świecie, doskonalić się dzięki temu, że mają w domach żony, kobiety, które zabezpieczają dom.
Rozmawiała Katarzyna Wośko