Imbir
Ma ostry, charakterystyczny smak i aromat, ale także nieocenione dla naszego zdrowia właściwości. Od wieków stosowany jest jako remedium na szereg różnych dolegliwości. Imbir uspokaja układ pokarmowy i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Przyda się też w podróży, ponieważ skutecznie likwiduje nudności. Dla osób z chorobą lokomocyjną lub kobiet w ciąży kilka plasterków może zdziałać cuda.
W medycynie naturalnej tę aromatyczną roślinę stosowano jako środek na poprawę apetytu, w łagodzeniu kaszlu i objawów przeziębienia. Dodatkowo imbir pomaga utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi.
Świeży imbir charakteryzuje się ostrym i lekko gorzkawym smakiem. Ma delikatną cytrynową nutę, która dodaje potrawom świeżości. Można go wykorzystywać jako przyprawę do dań mięsnych, w szczególności drobiowych, owoców morza lub warzyw. Dodatek utartego kłącza sprawia, że mdłe i tłuste dania stają się bardziej wyraziste.