Cynamon
Łączymy go z jabłkami, dodajemy do owsianki, tostów lub ciasta. Ale cynamon to nie tylko wyrazisty dodatek do śniadania czy deseru. Z badań przeprowadzonych w Centrum Medycznym Rush University i opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Neuroimmune Pharmacology" wynika, że przyprawa ta może poprawiać zdolność uczenia się i zapamiętywania. Jednak to jeszcze nie wszystko.
Wcześniejsze badania dowiodły, że cynamon pomaga wyregulować cykl miesiączkowy, obniża poziom cholesterolu i jest pomocny w leczeniu choroby Parkinsona. Dzięki obecności substancji zwanej MHCP, reguluje poziom cukru we krwi, dlatego jest polecany cukrzykom. Działa bakteriobójczo, hamuje wirusy i wspomaga trawienie. Dodaj szczyptę do porannej owsianki, kawy, ciasteczek owsianych lub gorącej czekolady dla smaku, ale i dla zdrowia. Cynamon dobrze komponuje się też z pikantnymi potrawami np. z drobiu. W trakcie przeziębienia dodaj odrobinę do ciepłej herbaty, a szybciej staniesz na nogi.
Jednak co za dużo, to niezdrowo, nawet w przypadku przypraw. Smaczny i lubiany przez dzieci cynamon zawiera kumarynę - związek, który spożywany w zbyt dużej ilościach uszkadza wątrobę. Dorosła osoba bezpiecznie może zjeść jedynie 1/6 łyżeczki tej przyprawy dziennie. Oczywiście, mała ilość cynamonu nikomu nie zaszkodzi, ale lepiej być ostrożnym.