Krucha tarta z kaki
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 owoce kaki
- 1 cytryna
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie: mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Posiekaj z masłem. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie wylep nim dno foremki do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie zmiksuj mascarpone z miodem, skórką startą z cytryny i 2 łyżkami soku cytrynowego. Na podpieczoną i lekko ostudzoną tartę wyłóż krem z mascarpone, a na nim ułóż pokrojone w plastry owoce kaki. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.