Wygląda jak pomidor, smakuje jak śliwka. Dodaj do ciast i sałatek
Nie przegap sezonu
Owoce kaki, zwane także persymoną, przypominają wyglądem pomidory. Smakują jednak jak śliwki. Są lekko twarde, mało soczyste i słodkie. Znajdziemy je w warzywniakach i supermarketach. Sprawdzą się jako dodatek do wypieków oraz sałatek. W połączeniu z cytrusami będą także świetną bazą dla koktajli i smoothies. Dostarczą naszemu organizmowi wielu cennych witamin i mikroelementów.
Zobacz wideo: Jak myć owoce i warzywa
Krucha tarta z kaki
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 owoce kaki
- 1 cytryna
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie: mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Posiekaj z masłem. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Następnie wylep nim dno foremki do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. W tym czasie zmiksuj mascarpone z miodem, skórką startą z cytryny i 2 łyżkami soku cytrynowego. Na podpieczoną i lekko ostudzoną tartę wyłóż krem z mascarpone, a na nim ułóż pokrojone w plastry owoce kaki. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.
Chlebek orzechowy
- 3 bardzo dojrzałe kaki
- 80 g miękkiego masła
- 180 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 190 g mąki
- szklanka posiekanych włoskich orzechów
Przygotowanie: owoce kaki zblenduj na gładki mus. Dodaj do nich masło, jajka, wanilię i cukier. Wymieszaj dokładnie. Mąkę połącz z sodą i solą, dodaj do masy owocowej, wsyp orzechy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wstaw chlebek i piecz około 50 minut.
Owocowe smoothie
- 2 dojrzałe owoce kaki
- 2 pomarańcze
- szczypta cynamonu
Przygotowanie: kaki obierz cienko i pokrój na kawałki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Owoce zblenduj z sokiem, dodaj cynamon i rozlej do wysokich szklanek. W razie potrzeby możesz dosłodzić napój miodem.
Lekka sałatka na kolację
- garść rukoli
- garść botwinki
- 1 owoc kaki
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Przygotowanie: na talerzu ułóż rukolę i botwinkę. Kaki pokrój na plasterki i połóż na wierzchu. Posyp sałatkę pokruszonym serem i posiekanymi orzechami. Oliwę, ocet i miód wymieszaj energicznie, dopraw solą i pieprzem. Polej sałatkę sosem przed podaniem.