Warto wiedzieć
Jeśli decydujemy się na usmażenie ryby, to warto wiedzieć, że świetnym wyborem do smażenia będzie olej roślinny, najlepiej tłoczony na zimno olej rzepakowy. Kiedy jest on już rozgrzany, wrzucamy na niego rybę i krótko smażymy.
W przypadku duszenia najlepiej wybierać ryby morskie – najpierw należy oprószyć rybę przyprawami oraz mąką, obsmażyć z dwóch stron i dopiero wtedy dusić. Jak długo? To zależy od dodatków – zazwyczaj wystarcza od 10 do 30 minut. Natomiast jeśli chcemy upiec rybkę, warto zrobić to w temperaturze najpierw 250 stopni – białka szybko się zetną, a mięso zarumieni, a następnie należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Mięso będzie soczyste i pełne smaku, jeśli oprószysz ją solą i przyprawami, a następnie upieczesz w folii – gwarancja pysznego smaku i niewysuszonego mięsa gwarantowana.