Sałatka z grillowanych warzyw
Składniki:
4 niewielkie marchewki, pietruszka, 2 cebule, opakowanie orzechów nerkowca, 4 pomidory, szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 niewielkiej cytryny, 100 g sera żółtego, 4 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 10 suszonych pomidorów, olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od cebul – wrzuć je na ruszt i co jakiś czas obracaj, by się nie zwęgliły. Marchewki i pietruszki umyj, obierz i pokrój w słupki, wrzuć je do miski, posól i pieprz. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki, dodaj do miski i wszystko potraktuj sokiem z cytryny. Garść listków bazylii umyj i porwij na mniejsze części. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj i skrop olejem rzepakowym. Na stole rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, wysyp na niego warzywa, przykryj drugim płatem folii i zawiń brzegi. Zawiniątko połóż na rozżarzonym węglu i po 3 min. obróć je na drugą stronę. Po upływie kolejnych 3 min. przełóż warzywka na ruszt i grilluj przez 15 min. W tym czasie przygotuj sos – w miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, suszone pomidory, rozdrobnione orzechy, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i wszystko zmiksuj ze sobą przy użyciu blendera. Powstałym sosem polej grillowane warzywa, skrop olejem, dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Pomidory pokrój w kostkę, ser zetrzyj i dodaj do miski z warzywami. Całość udekoruj liśćmi bazylii i gotowe. Smacznego!