Będzie pysznie!
Jeśli organizujesz grilla, to wiadomo, że na ruszcie pojawią się kiełbaski, karkówki, kaszanki i inne mięsne specjały. A co z warzywami? One także świetnie smakują w grillowanej wersji. Dla nas warzywna sałatka to zdecydowanie za mało. Dlatego mamy dla was pięć propozycji na warzywka z rusztu, które na pewno urozmaicą każde grillowe menu.
Składniki:
12 ziemniaków średniej wielkości, 6 plasterków sera żółtego, olej rzepakowy, 1/2 główki czosnku, świeże gałązki rozmarynu (możesz zastąpić suszonym), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, kilka łodyg natki pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Następnie osusz je i ponacinaj do 2/3 głębokości w taki sposób, by utworzył się wachlarzyk. Plasterki sera podziel na mniejsze części i powkładaj pomiędzy plasterki ziemniaków. Ząbki czosnku z połowy główki obierz, pokrój w plasterki i także powkładaj w ziemniaki. Teraz skrop wszystko olejem, oprósz przyprawami i listkami rozmarynu. Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i grilluj przez ok. 30 min. Kiedy będą gotowe, rozwiń je z folii, posyp posiekaną natką pietruszki. Ziemniaczki podaj jako dodatek do grillowanego mięsa lub polane jogurtem greckim z solą, pieprzem i natką pietruszki.
Grillowana kukurydza
6 kolb kukurydzy, 6 łyżek masła, kilka gałązek rozmarynu, mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kolby kukurydzy oczyść z włókien i liści, ale pozostaw kilka wewnętrznych. Kukurydze umyj i pozostaw na 15 min. w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie odchyl liście i dokładnie obsyp solą i pieprzem. Kolby poukładaj na ruszcie i grilluj je, aż ziarenka lekko zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania odwiń liście, by cała kukurydza dobrze się przyrumieniła. Kiedy kolby pieką się na ruszcie, przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło wymieszaj z listkami rozmarynu, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem. Kiedy kukurydza jest już gotowa, zdejmij ją z rusztu i posmaruj masłem ziołowym.
Roladki z grillowanej cukinii
2 cukinie, ser mozzarella, rukola, czerwona papryka, 2 pomidory, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek i zgrilluj. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i połóż na ruszcie obok cukinii. Pomidora pokrój w słupki, mozzarellę w plasterki, a rukolę umyj i osusz. Grillowane plastry cukinii rozłóż na desce i poukładaj na nich pokrojoną w słupki paprykę, pomidora, mozzarellę, dodaj po kilka listków rukoli i zawiń w ruloniki.
Sałatka z grillowanych warzyw
4 niewielkie marchewki, pietruszka, 2 cebule, opakowanie orzechów nerkowca, 4 pomidory, szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 niewielkiej cytryny, 100 g sera żółtego, 4 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 10 suszonych pomidorów, olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od cebul – wrzuć je na ruszt i co jakiś czas obracaj, by się nie zwęgliły. Marchewki i pietruszki umyj, obierz i pokrój w słupki, wrzuć je do miski, posól i pieprz. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki, dodaj do miski i wszystko potraktuj sokiem z cytryny. Garść listków bazylii umyj i porwij na mniejsze części. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj i skrop olejem rzepakowym. Na stole rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, wysyp na niego warzywa, przykryj drugim płatem folii i zawiń brzegi. Zawiniątko połóż na rozżarzonym węglu i po 3 min. obróć je na drugą stronę. Po upływie kolejnych 3 min. przełóż warzywka na ruszt i grilluj przez 15 min. W tym czasie przygotuj sos – w miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, suszone pomidory, rozdrobnione orzechy, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i wszystko zmiksuj ze sobą przy użyciu blendera. Powstałym sosem polej grillowane warzywa, skrop olejem, dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Pomidory pokrój w kostkę, ser zetrzyj i dodaj do miski z warzywami. Całość udekoruj liśćmi bazylii i gotowe. Smacznego!
Grillowany bakłażan
2 bakłażany, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 6 łyżek oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na chwilę, a następnie namocz w niej plastry bakłażana. Po 20 min. wrzuć je na ruszt i grilluj przez 5-7 min. z każdej strony. Podawaj od razu z grillowanym mięsem.