Wrzuć warzywa na ruszt
Będzie pysznie!
Grillowane wachlarzyki z ziemniaków
Składniki:
12 ziemniaków średniej wielkości, 6 plasterków sera żółtego, olej rzepakowy, 1/2 główki czosnku, świeże gałązki rozmarynu (możesz zastąpić suszonym), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, kilka łodyg natki pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Następnie osusz je i ponacinaj do 2/3 głębokości w taki sposób, by utworzył się wachlarzyk. Plasterki sera podziel na mniejsze części i powkładaj pomiędzy plasterki ziemniaków. Ząbki czosnku z połowy główki obierz, pokrój w plasterki i także powkładaj w ziemniaki. Teraz skrop wszystko olejem, oprósz przyprawami i listkami rozmarynu. Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i grilluj przez ok. 30 min. Kiedy będą gotowe, rozwiń je z folii, posyp posiekaną natką pietruszki. Ziemniaczki podaj jako dodatek do grillowanego mięsa lub polane jogurtem greckim z solą, pieprzem i natką pietruszki.