Wrzuć warzywa na ruszt

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie!

Obraz
© iStock.com

Jeśli organizujesz grilla, to wiadomo, że na ruszcie pojawią się kiełbaski, karkówki, kaszanki i inne mięsne specjały. A co z warzywami? One także świetnie smakują w grillowanej wersji. Dla nas warzywna sałatka to zdecydowanie za mało. Dlatego mamy dla was pięć propozycji na warzywka z rusztu, które na pewno urozmaicą każde grillowe menu.

Składniki:
12 ziemniaków średniej wielkości, 6 plasterków sera żółtego, olej rzepakowy, 1/2 główki czosnku, świeże gałązki rozmarynu (możesz zastąpić suszonym), 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku, kilka łodyg natki pietruszki.
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj i obgotuj w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Następnie osusz je i ponacinaj do 2/3 głębokości w taki sposób, by utworzył się wachlarzyk. Plasterki sera podziel na mniejsze części i powkładaj pomiędzy plasterki ziemniaków. Ząbki czosnku z połowy główki obierz, pokrój w plasterki i także powkładaj w ziemniaki. Teraz skrop wszystko olejem, oprósz przyprawami i listkami rozmarynu. Każdego ziemniaka zawiń w folię aluminiową i grilluj przez ok. 30 min. Kiedy będą gotowe, rozwiń je z folii, posyp posiekaną natką pietruszki. Ziemniaczki podaj jako dodatek do grillowanego mięsa lub polane jogurtem greckim z solą, pieprzem i natką pietruszki.

/ 5Grillowana kukurydza

Obraz
© 123RF.COM

6 kolb kukurydzy, 6 łyżek masła, kilka gałązek rozmarynu, mały ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kolby kukurydzy oczyść z włókien i liści, ale pozostaw kilka wewnętrznych. Kukurydze umyj i pozostaw na 15 min. w zimnej wodzie. Po tym czasie delikatnie odchyl liście i dokładnie obsyp solą i pieprzem. Kolby poukładaj na ruszcie i grilluj je, aż ziarenka lekko zbrązowieją z każdej strony. W trakcie grillowania odwiń liście, by cała kukurydza dobrze się przyrumieniła. Kiedy kolby pieką się na ruszcie, przygotuj masło ziołowe. Miękkie masło wymieszaj z listkami rozmarynu, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz pieprzem. Kiedy kukurydza jest już gotowa, zdejmij ją z rusztu i posmaruj masłem ziołowym.

/ 5Roladki z grillowanej cukinii

Obraz
© 123RF.COM

2 cukinie, ser mozzarella, rukola, czerwona papryka, 2 pomidory, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinie umyj, osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop oliwą z oliwek i zgrilluj. Paprykę pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i połóż na ruszcie obok cukinii. Pomidora pokrój w słupki, mozzarellę w plasterki, a rukolę umyj i osusz. Grillowane plastry cukinii rozłóż na desce i poukładaj na nich pokrojoną w słupki paprykę, pomidora, mozzarellę, dodaj po kilka listków rukoli i zawiń w ruloniki.

/ 5Sałatka z grillowanych warzyw

Obraz
© iStock.com

4 niewielkie marchewki, pietruszka, 2 cebule, opakowanie orzechów nerkowca, 4 pomidory, szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 niewielkiej cytryny, 100 g sera żółtego, 4 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 10 suszonych pomidorów, olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zacznij od cebul – wrzuć je na ruszt i co jakiś czas obracaj, by się nie zwęgliły. Marchewki i pietruszki umyj, obierz i pokrój w słupki, wrzuć je do miski, posól i pieprz. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki, dodaj do miski i wszystko potraktuj sokiem z cytryny. Garść listków bazylii umyj i porwij na mniejsze części. Wszystkie przygotowane warzywa wymieszaj i skrop olejem rzepakowym. Na stole rozłóż spory kawałek folii aluminiowej, wysyp na niego warzywa, przykryj drugim płatem folii i zawiń brzegi. Zawiniątko połóż na rozżarzonym węglu i po 3 min. obróć je na drugą stronę. Po upływie kolejnych 3 min. przełóż warzywka na ruszt i grilluj przez 15 min. W tym czasie przygotuj sos – w miseczce wymieszaj ze sobą jogurt, suszone pomidory, rozdrobnione orzechy, pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i wszystko zmiksuj ze sobą przy użyciu blendera. Powstałym sosem polej grillowane warzywa, skrop olejem, dodaj sól i pieprz i wymieszaj. Pomidory pokrój w kostkę, ser zetrzyj i dodaj do miski z warzywami. Całość udekoruj liśćmi bazylii i gotowe. Smacznego!

/ 5Grillowany bakłażan

Obraz
© 123RF.COM

2 bakłażany, 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej, łyżeczka słodkiej mielonej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 6 łyżek oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na chwilę, a następnie namocz w niej plastry bakłażana. Po 20 min. wrzuć je na ruszt i grilluj przez 5-7 min. z każdej strony. Podawaj od razu z grillowanym mięsem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny