Szparagi z sosem beszamelowym
*Składniki: *2 pęczki zielonych szparagów, szczypta soli, cukier, 40 g masła 40 g mąki, 500 ml mleka, 2 żółtka, gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartego parmezanu.
Przygotowanie: Obieraczką delikatnie obieramy szparagi, a końcówki odłamujemy. Umieszczamy je w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą. Gotowy sos rozprowadzamy na szparagach i wszystko posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Przepis i zdjęcie *krolestwogarow.pl*