Wiosenne szparagi na talerzu

Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami, zapiekane w cieście lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, aby były świeże - powinny być wyprostowane i jędrne. Znacznie mniej czasochłonne w przygotowaniu są szparagi zielone, ale na uwagę zasługują również białe, które nie tylko wyjątkowo smakują, ale są bardzo zdrowe. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po te wiosenne warzywa, jak je wybierać i przechowywać, aby były smaczne, a także kilka prostych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Krótki sezon na szparagi

Obraz
© 123RF.COM

Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami, zapiekane w cieście lub grillowane. Są lekkostrawne, bogate w witaminy i składniki mineralne. Dobrze działają na trawienie. Przez wielu uznawane są za afrodyzjak.
W szparagach najważniejsze jest to, aby były świeże - powinny być wyprostowane i jędrne. Znacznie mniej czasochłonne w przygotowaniu są szparagi zielone, ale na uwagę zasługują również białe, które nie tylko wyjątkowo smakują, ale są bardzo zdrowe. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po te wiosenne warzywa, jak je wybierać i przechowywać, aby były smaczne, a także kilka prostych przepisów.

/ 7Jak kupić dobre szparagi?

/ 7Oryginalne przepisy na szparagi

/ 7Szparagi z sosem beszamelowym

Obraz

*Składniki: *2 pęczki zielonych szparagów, szczypta soli, cukier, 40 g masła 40 g mąki, 500 ml mleka, 2 żółtka, gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartego parmezanu.

Przygotowanie: Obieraczką delikatnie obieramy szparagi, a końcówki odłamujemy. Umieszczamy je w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą. Gotowy sos rozprowadzamy na szparagach i wszystko posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Przepis i zdjęcie *krolestwogarow.pl*

/ 7Focaccia ze szparagami i pomidorkami

Obraz
© WP.PL

Składniki: szklanka mąki pszennej, szklanka mąki pełnoziarnistej, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, opakowanie suchych drożdży, 3 łyżki suszonej pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok.10 zielonych szparagów, łyżka masła, ząbek czosnku, sól, pieprz, ok. 10 pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii, łyżka suszonej pietruszki, 3 łyżki startego sera cheddar.

Przygotowanie: Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut. W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku. Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem. Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

/ 7Sałatka z zielonymi szparagami

Obraz

*Składniki: *10 zielonych szparagów, 2 pomidory, garść młodego szpinaku, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu, olej z orzechów laskowych.

Przygotowanie: myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Odłamujemy twarde końce w szparagach. Kroimy je w plasterki o grubości około 0,4 cm lekko na skos pozostawiając czubki. Pomidory kroimy w kostkę. Układamy razem rozdrobnione szparagi, pomidory oraz liście szpinaku. Na koniec posypujemy wszystko czubkami szparagów. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem oraz dodajemy szczyptę cukru i soli.

Przepis i zdjęcie krolestwogarow.pl

/ 7Wiosenny omlet ze szparagami

Obraz
© WP.PL

Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, mała garść liści szpinaku, parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ugotować szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła - po ok. 4 minutach będą gotowe. Za pomocą obieraczki pokroić cukinie na wstążki, które należy podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i dodatkiem posiekanego czosnku. Cukinię przełożyć do miseczki i na tej samej patelni rozpuścić masło, wlać roztrzepane jajka, doprawić solą i pieprzem. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, dodać starty parmezan. Następnie dodać świeże liście szpinaku, po chwili cukinię i szparagi. Gotowy omlet przełożyć na talerz, dodać jeszcze parmezanu i podawać.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę, Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny