Wiosenne szparagi na talerzu
Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami, zapiekane w cieście lub grillowane. W szparagach najważniejsze jest to, aby były świeże - powinny być wyprostowane i jędrne. Znacznie mniej czasochłonne w przygotowaniu są szparagi zielone, ale na uwagę zasługują również białe, które nie tylko wyjątkowo smakują, ale są bardzo zdrowe. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po te wiosenne warzywa, jak je wybierać i przechowywać, aby były smaczne, a także kilka prostych przepisów.
Krótki sezon na szparagi
Maj to sezon na szparagi. Można je podawać w sałatkach, z sosami, zapiekane w cieście lub grillowane. Są lekkostrawne, bogate w witaminy i składniki mineralne. Dobrze działają na trawienie. Przez wielu uznawane są za afrodyzjak.
W szparagach najważniejsze jest to, aby były świeże - powinny być wyprostowane i jędrne. Znacznie mniej czasochłonne w przygotowaniu są szparagi zielone, ale na uwagę zasługują również białe, które nie tylko wyjątkowo smakują, ale są bardzo zdrowe. Oto kilka porad, dlaczego warto sięgać po te wiosenne warzywa, jak je wybierać i przechowywać, aby były smaczne, a także kilka prostych przepisów.
Jak kupić dobre szparagi?
Oryginalne przepisy na szparagi
Szparagi z sosem beszamelowym
*Składniki: *2 pęczki zielonych szparagów, szczypta soli, cukier, 40 g masła 40 g mąki, 500 ml mleka, 2 żółtka, gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartego parmezanu.
Przygotowanie: Obieraczką delikatnie obieramy szparagi, a końcówki odłamujemy. Umieszczamy je w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy je przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy do niego mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając dodajemy mleko i tak gotujemy, aż masa zgęstnieje. Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą. Gotowy sos rozprowadzamy na szparagach i wszystko posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Przepis i zdjęcie *krolestwogarow.pl*
Focaccia ze szparagami i pomidorkami
Składniki: szklanka mąki pszennej, szklanka mąki pełnoziarnistej, 250 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, opakowanie suchych drożdży, 3 łyżki suszonej pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok.10 zielonych szparagów, łyżka masła, ząbek czosnku, sól, pieprz, ok. 10 pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii, łyżka suszonej pietruszki, 3 łyżki startego sera cheddar.
Przygotowanie: Drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy do nich pietruszkę, sól, oliwę oraz mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Smarujemy je oliwa i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki (33x23 cm) i odstawiamy jeszcze na 20 minut. W tym czasie oczyszczone i pokrojone na ok. 5 cm kawałki szparagi, dusimy na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku. Po ok. 5 minutach odstawiamy je do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto posypujemy startym serem. Pomidorki przekrawamy na pół i wraz ze szparagami lekko wciskamy w ciasto. Całość posypujemy pietruszką i posiekaną świeżą bazylią. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Sałatka z zielonymi szparagami
*Składniki: *10 zielonych szparagów, 2 pomidory, garść młodego szpinaku, sok z cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu, olej z orzechów laskowych.
Przygotowanie: myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Odłamujemy twarde końce w szparagach. Kroimy je w plasterki o grubości około 0,4 cm lekko na skos pozostawiając czubki. Pomidory kroimy w kostkę. Układamy razem rozdrobnione szparagi, pomidory oraz liście szpinaku. Na koniec posypujemy wszystko czubkami szparagów. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem oraz dodajemy szczyptę cukru i soli.
Przepis i zdjęcie krolestwogarow.pl
Wiosenny omlet ze szparagami
Składniki: 2 jajka, kilka zielonych szparagów, mała cukinia, mała garść liści szpinaku, parmezan, oliwa, masło, czosnek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ugotować szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła - po ok. 4 minutach będą gotowe. Za pomocą obieraczki pokroić cukinie na wstążki, które należy podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy i dodatkiem posiekanego czosnku. Cukinię przełożyć do miseczki i na tej samej patelni rozpuścić masło, wlać roztrzepane jajka, doprawić solą i pieprzem. Kiedy jajka zaczynają się ścinać, dodać starty parmezan. Następnie dodać świeże liście szpinaku, po chwili cukinię i szparagi. Gotowy omlet przełożyć na talerz, dodać jeszcze parmezanu i podawać.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia