Sałatka z sosem winegret
Składniki:
- opakowanie mixu ulubionych sałat,
- ogórek zielony lub 4 ogórki gruntowe,
- 1/2 pęczka rzodkiewek,
- czerwona papryka,
- mała puszka kukurydzy,
- cebula,
- 1 i 1/2 łyżki octu winnego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku,
- suszone zioła: bazylia, oregano i majeranek.
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania sosu winegret. Ocet winny, oliwę z oliwek, suszone zioła, sól i pieprz wymieszaj w szklance i odstaw na chwilę, by składniki przegryzły się. Teraz sałatę wsyp do dużej miski, a warzywa umyj. Paprykę oczyść z pestek i pokrój w kostkę, a cebulę poszatkuj w piórka. Ogórka obierz ze skórki i pokrój w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, a kukurydzę odsącz z zalewy i wsyp do miski. 15 min. przed podaniem, polej sałatkę sosem i zajadaj ze smakiem.