Nalewka fiołkowa
Z wiosennych fiołków można zrobić smaczną i zdrową nalewkę. Działa m.in. wykrztuśnie, napotnie, odkażająco, moczopędnie i rozkurczowo, pomaga też usunąć toksyny z organizmu. Potrzebujemy 70 dag kwiatów fiołka wonnego, po 0,5 l spirytusu i wódki, kilogram cukru, sok z jednej cytryny oraz 50 ml soku z czarnego bzu. Wykonanie: kwiaty fiołka wonnego wrzucamy do słoja, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę. Dolewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w chłodne i zaciemnione miejsce. Po tym czasie nalewkę zlewamy przez filtr z gazy lub bibuły. Gotujemy syrop z cukru i litra wody, usuwamy tzw. szumy. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy przefiltrowaną nalewkę, dodajemy sok z czarnego bzu. Rozlewamy do butelek, odstawiamy co najmniej na pół roku.