Nalewka ajerowa z kłącza tataraku
Tatarak, zwany też ajerem, kalmusem, szuwarem czy lepichem, jest rośliną wieloletnią. W naszym klimacie nie owocuje. Ma intensywny, aromatyczny zapach. Występuje na brzegach wód, wilgotnych łąkach i bagnach. Kłącze zbiera się wczesną wiosną, zanim tatarak wypuści liście. Tatarak zawiera witaminę C, garbniki i olejek eteryczny. Aby zrobić nalewkę ajerową, 150 g suszonego kłącza tataraku należy pokruszyć i wsypać do słoja. Zalać litrem wódki (70 proc.) zrobionej ze spirytusu. Przez miesiąc słój, szczelnie zamknięty, trzymamy w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy bo butelek. Nalewka przeciwdziała niestrawności, wzmacnia apetyt, wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Jest dobra na układ nerwowy. Aktywizuje także pracę mózgu. Pić najlepiej trzy razy dziennie po 20 kropli na niewielką ilość przegotowanej wody.