Wiosenny przekładaniec
*Składniki: *1 kg pieczarek, 3 łodygi selera naciowego, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 puszka kukurydzy konserwowej, sól, pieprz, 2 łyżki jogurtu typu greckiego, 4 łyżki majonezu. Do dekoracji: natka pietruszki lub koperek, posiekane białko i posiekane białko z pisanki barwionej na fioletowo lub 1 czerwona cebula i 1 biała cebula.
*Przygotowanie: *umyte pieczarki gotować kwadrans w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w kosteczkę. Odsączyć nadmiar wody. Oddzielić białka od żółtej - te pierwsze zetrzeć na tarce. Seler pokroić w kosteczkę. Składniki przełożyć do miski, dodać jogurt i majonez. Doprawić i wymieszać. Wyrównać powierzchnię, dodać pokruszone żółtka i udekorować tworząc kwiaty (posiekanymi białkami lub cebulami oraz zieleniną). Podając sałatkę w dużej, przezroczystej misie, można każdy składnik ułożyć jako osobną warstwę, a wymieszać przed nałożeniem na talerze.
mp/WP Kuchnia