Wiosenne, kolorowe i proste sałatki idealne na Wielkanoc

Na wiosenno-świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek. Początek wiosny to doskonała okazja do przygotowania odżywczych połączeń smakowych. Dużo zależy również od formy podania - oto triki, które sprawią, że nawet najprostsze propozycje będą prezentować się wyjątkowo.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 6Bukiet na talerzu

Obraz
© Fotolia

Na wiosenno-świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek. Początek wiosny to doskonała okazja do przygotowania odżywczych połączeń smakowych. Dużo zależy również od formy podania - oto triki, które sprawią, że nawet najprostsze propozycje będą prezentować się wyjątkowo.

*Składniki: *5 jajek na twardo, 1/2 cebuli, 250 g wędzonego łososia bez ości, 2 ugotowane ziemniaki, 2 małe ugotowane marchewki, majonez, sól i pieprz do smaku. Do dekoracji: wstążki marchewki (najlepiej zrobić je za pomocą obieraczki Julienne), zielona cebulka.

*Przygotowanie: *4 białka zetrzeć na tarce, żółtka rozkruszyć. Ziemniaki i marchewki zetrzeć na tarce, a cebulę posiekać. Łososia pokroić na kawałeczki. Tak przygotowanie składniki doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Przełożyć na półmisek, wyrównać i udekorować wedle uznania np. tworząc bukiet kwiatów (środki to zrolowane wstążki marchewki, a płatki to romby wycięte z piątego białka).

/ 6Miks sałat z fetą i granatem

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1 opakowanie miksu sałat z sałatą rzymską, pestki z połowy dużego granatu, 150 g sera feta, 1 czerwona cebula. Dressing: 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1/3 łyżeczki miodu.

*Przygotowanie: *umytą sałatę porwać na mniejsze kawałki, połączyć z pokruszoną fetą, pestkami granatu i pokrojoną w piórka cebulą. Składniki na dressing energicznie połączyć w zakręconym słoiku i polać sałatkę. Wymieszać delikatnie i podawać.

/ 6Wiosenne rollsy

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1 cukinia, pęczek pietruszki lub kolendry, marchewka pokrojona w słupki, czerwona papryka pokrojona w słupki, oliwa z oliwek, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie: cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić wzdłuż za pomocą obieraczki typu Julienne, tworząc szersze wstążki. Delikatnie zblanszować warzywo. W każdy pasek zawinąć porcję marchewki, zieleniny i papryki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą i doprawić pieprzem. Można podawać także z jogurtowym sosem.

/ 6Jarzynowa klasyka na święta

Obraz
© Fotolia

Składniki: 8 ziemniaków, 6 marchwi, 3 jajka na twardo, 8 ogórków kiszonych lub w occie, 2 cebule, 1 puszka groszku zielonego, konserwowego, 10 łyżek majonezu (lub pół na pół z jogurtem greckim), 1 łyżka musztardy, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *marchewki i ziemniaki umyć, a następnie ugotować w mundurkach. Jajka ugotować na twardo. Ugotowane składniki po przestudzeniu obrać i pokroić w drobną kostkę. Posiekać drobno cebulę, odsączone ogórki. Tak przygotowane składniki umieścić w dużej misce, dodać odsączony groszek, majonez, musztardę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

/ 6Sałatka z rukolą, grejpfrutem i serem kozim

Obraz
© Fotolia

Składniki: 3 garście rukoli, filety z dużego różowego grejpfruta, 80 g sera koziego (może być też feta, ale wtedy dodatkowo już nie solimy), pestki z 1 małego granatu. Dressing: 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, duża szczypta soli, szczypta pieprzu ziołowego, 1/3 łyżeczki płynnego miodu, sok z 1/2 limonki.

Przygotowanie: rukolę i grejpfruta ułożyć w półmisku. Dodać pokruszony ser, granat. Składniki na dressing energicznie połączyć w zakręconym słoiczku. Sałatkę polać przed podaniem i delikatnie zamieszać.

/ 6Wiosenny przekładaniec

Obraz
© Fotolia

*Składniki: *1 kg pieczarek, 3 łodygi selera naciowego, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 puszka kukurydzy konserwowej, sól, pieprz, 2 łyżki jogurtu typu greckiego, 4 łyżki majonezu. Do dekoracji: natka pietruszki lub koperek, posiekane białko i posiekane białko z pisanki barwionej na fioletowo lub 1 czerwona cebula i 1 biała cebula.

*Przygotowanie: *umyte pieczarki gotować kwadrans w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w kosteczkę. Odsączyć nadmiar wody. Oddzielić białka od żółtej - te pierwsze zetrzeć na tarce. Seler pokroić w kosteczkę. Składniki przełożyć do miski, dodać jogurt i majonez. Doprawić i wymieszać. Wyrównać powierzchnię, dodać pokruszone żółtka i udekorować tworząc kwiaty (posiekanymi białkami lub cebulami oraz zieleniną). Podając sałatkę w dużej, przezroczystej misie, można każdy składnik ułożyć jako osobną warstwę, a wymieszać przed nałożeniem na talerze.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia