Śledzie w occie
Prosty specjał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie jednak wigilijnej wieczerzy. Nie tylko można, ale wręcz należy przygotować go przynajmniej 2-3 dni wcześniej, bo dzięki temu nabierze właściwego smaku.
Zadanie jest bardzo proste. Najpierw gotujemy zalewę, czyli trzy szklanki wody, 1/3 szklanki octu, łyżkę cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego i kilkanaście ziarenek pieprzu. Zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie zalewamy kilogram solonych matiasów zimną wodą, moczymy minimum pół godziny. 3-4 cebule, pokrojone w półksiężyce, sparzamy we wrzątku przez kilkadziesiąt sekund. W słoiku układamy warstwami pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i cebulę, wypełniamy zalewą zmieszaną z 2 łyżkami oleju i wkładamy do lodówki.