Wigilia: co możesz przygotować wcześniej?

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 9Plan prac

Obraz
© Shutterstock.com

Choć Boże Narodzenie kojarzy się z radością i wypoczynkiem, okazuje się, że co trzeci Polak odczuwa przed świętami stres. Często jest on wywołany spiętrzeniem obowiązków w kuchni, zwłaszcza przygotowaniami do kolacji wigilijnej. A przecież wiele tradycyjnych potraw możemy przyrządzić trochę wcześniej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Śledzie w occie

Obraz
© Shutterstock.com

Prosty specjał, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie jednak wigilijnej wieczerzy. Nie tylko można, ale wręcz należy przygotować go przynajmniej 2-3 dni wcześniej, bo dzięki temu nabierze właściwego smaku.

Zadanie jest bardzo proste. Najpierw gotujemy zalewę, czyli trzy szklanki wody, 1/3 szklanki octu, łyżkę cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego i kilkanaście ziarenek pieprzu. Zostawiamy do ostygnięcia, w tym czasie zalewamy kilogram solonych matiasów zimną wodą, moczymy minimum pół godziny. 3-4 cebule, pokrojone w półksiężyce, sparzamy we wrzątku przez kilkadziesiąt sekund. W słoiku układamy warstwami pokrojone na mniejsze kawałki śledzie i cebulę, wypełniamy zalewą zmieszaną z 2 łyżkami oleju i wkładamy do lodówki.

/ 9Pierniki

Obraz
© 123RF

Jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych, symbolizująca dobrobyt i słodkie życie przez następne 12 miesięcy. W dawnej Polsce ciasto na pierniki przygotowywano na wiele tygodni przed Bożym Narodzeniem i zostawiano w chłodnych piwnicach, by dojrzewało. Przysmak powinien się "uleżeć" także po upieczeniu, ponieważ wówczas stanie się smaczniejszy, a przede wszystkim bardziej miękki. Dlatego im wcześniej zabierzemy się za wyrabianie pierników, tym uzyskamy lepszy efekt końcowy.

/ 9Pierogi z kapustą i grzybami

Obraz
© Shutterstock.com

Czasochłonne wyrabianie ciasta i farszu, a później misterne lepienie z nich pierogów to zmora wielu osób i jedno z najbardziej stresujących zadań wigilijnych. Ale po co czekać z nim do 24 grudnia? Przysmak możemy przecież przygotować kilka dni wcześniej i zamrozić. Pierogi zachowają smak, a przede wszystkim strukturę (nie rozpadną się w czasie obróbki termicznej), gdy przed włożeniem do zamrażalnika obgotujemy je, a następnie wystudzimy. Warto mrozić je partiami i pojedynczo, np. na desce wyłożonej folią spożywczą, dzięki czemu unikniemy sklejenia pierogów w bryłę, co może stanowić problem, gdy w Wigilię wyciągniemy je z lodówki.

/ 9Zakwas na barszcz

Obraz
© 123RF

Czerwony barszcz często gości na wigilijnym stole. Zgodnie z tradycją jego bazę powinien stanowić zakwas, który najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Obrane i pokrojone buraki, marchewkę, selera i pietruszkę układamy w dużym słoju, dodajemy świeży chrzan, czosnek, trochę kminku i zalewamy letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu kładziemy kawałek suchego razowego chleba. Słój nakrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu. 1-2 dni później przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce.

/ 9Zupa grzybowa

Obraz
© 123RF

Jeśli na Wigilię zamiast barszczu serwujemy zupę grzybową, też możemy ją przygotować 1-2 dni wcześniej. Należy wtedy namoczyć suszone grzyby, najlepiej prawdziwki i podgrzybki. Następnie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy ją do grzybów, podobnie jak pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem, a przed podaniem zabielamy zupę śmietaną.

/ 9Ryba po grecku

Obraz
© Shutterstock.com

Kolejny wigilijny specjał, który powinien być przygotowany dzień wcześniej i przez noc chłodzony w lodówce, gdyż dzięki temu uzyskamy pełnię smaków. Podstawą potrawy są oczywiście filety z ryb, najlepiej morskich: dorsza lub mintaja. Przyprawiamy je solą i pieprzem, dzielimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące, a następnie przesmażamy na złoty kolor. Na koniec przykrywamy duszonymi warzywami: cebulą (pokrojoną w piórka), marchewką, pietruszką i selerem (startymi na tarce o grubych oczkach), wymieszanymi z koncentratem pomidorowym i doprawionymi zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

/ 9Kompot z suszu

Obraz
© iStock.com

Napój tradycyjnie podawany na zakończenie wieczerzy wigilijnej. Od wieków jego głównymi składnikami są śliwki (w tradycji ludowej miały moc odpędzania złych mocy), jabłka (zapewniały miłość, zdrowie i pokój) oraz gruszki (symbolizowały długowieczność). Kompot warto przyrządzić wcześniej, dzięki czemu jego smak będzie głębszy i intensywniejszy.

/ 9Kutia

Obraz
© 123RF

Dzień przed Wigilią możemy też przygotowujemy słodki przysmak wywodzący się z kuchni kresowej. W jego składzie powinna znaleźć się ugotowana na sypko pszenica, utarty mak, miód i bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, ewentualnie także figi czy daktyle. W dawnej Polsce z kutią była związana ciekawa tradycja – najstarszy uczestnik wieczerzy… ciskał smakołykiem o sufit. Gdy się przyklejał, zwiastował szczęście domownikom.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce