Wielkanocne smaki Ewy Wachowicz. Będzie pysznie jak nigdy dotąd

Ewa Wachowicz to ikona polskiej kuchni: stoi na straży tradycji, ale chętnie sięga także do mniej tradycyjnych przepisów. Jej wiedza i doświadczenie sprawiają, że jest autorytetem, któremu warto zaufać zwłaszcza w tak uroczyste okazje, jak święta wielkanocne. Sprawdźcie, jakie są wielkanocne smaki Ewy Wachowicz!

Ewa WachowiczEwa Wachowicz zna przepis na smakowitą Wielkanoc!
Źródło zdjęć: © AKPA
Karolina Rozmus

Zupy na Wielkanoc według Ewy Wachowicz

Tradycyjny żurek czy barszcz biały? Ewa Wachowicz pokazuje smaczną odsłonę tradycyjnych, świątecznych zup. To nie może się nie udać!

Sałatki na Wielkanoc według Ewy Wachowicz

Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć – kolorowych, wieloskładnikowych, apetycznych. Koniecznie z jajkiem! Ewa Wachowicz jak zwykle inspiruje. Sprawdźcie, jakie sałatki mogą ozdobić wielkanocny stół.

Wielkanocne jajka według Ewy Wachowicz

Obok świątecznych zup absolutnie obowiązkowa pozycja. Jajka pod każdą postacią – to one będą królować w święta wielkanocne. W jaki sposób podaje je Ewa Wachowicz? Bardzo tradycyjnie –Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu przecinamy je wzdłuż i wyciągamy żółtko, tak aby nie uszkodzić białka. Do żółtka dodajemy szczypiorek, odrobinę majonezu i wypełniamy białko. Następnie nasze "łódeczki" panierujemy w bułce tartej i smażymy na maśle. – radzi Ewa Wachowicz w rozmowie z WP Kuchnia.

Co jeszcze można podać z jajek na świąteczny stół?

Wielkanocny obiad według Ewy Wachowicz

Po zupie, jajkach i sałatkach przychodzi czas na wielkanocny obiad. Wyrafinowany, a może po prostu domowy? Na pewno smaczny, sycący i niebanalny. A co więcej – można przygotować go wcześniej.

Jak mówi w rozmowie z WP Kuchnia Ewa Wachowicz – tradycyjny, świąteczny obiad staram się przygotować znacznie wcześniej. Stawiam więc na dania, które z łatwością można odgrzać. Smakują doskonale, a ja mam czas dla moich najbliższych.

A zatem, co podać na świąteczny obiad? Oto propozycje Ewy Wachowicz.

Ciasta na Wielkanoc według Ewy Wachowicz

Mazurki, serniki, babki… Wielkanocne ciasta obowiązkowo muszą znaleźć swoje miejsce na świątecznym stole i… w naszych brzuchach. Zdaniem Ewy Wachowicz trzeba się wziąć za ich przygotowanie kilka dni wcześniej – Zacznijcie od babek, następnie przejdźcie do mazurków (...), kolejno sernik, a na sam koniec zostawcie ciasta z masami. To właśnie one psują się najszybciej, więc nie będą mogły zbyt długo "leżakować" w lodówce.

Wielkanocna ciasta są piękne, dekoracyjne, a przy tym bardzo smaczne. Dzięki sprawdzonym przepisom Ewy Wachowicz z pewnością wyjdą idealne!

Baranek wielkanocny z ciasta

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany