Karpatka. Klasyczne ciacho według Ewy Wachowicz
Klasyczne ciasto, którego nazwa pochodzi od pofalowanych blatów, przypominających górskie szczyty. Do tego przepyszny budyniowy krem. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na najlepszą karpatkę pod słońcem,
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
Do dekoracji:
- cukier puder
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- ½ l mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kieliszek spirytusu
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita szklista masa (5-7 minut). Ciasto przełożyć do miksera. Jak lekko przestygnie, cały czas miksując wbijać po 1 jajku. Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach. 1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze