Karpatka. Klasyczne ciacho według Ewy Wachowicz
Klasyczne ciasto, którego nazwa pochodzi od pofalowanych blatów, przypominających górskie szczyty. Do tego przepyszny budyniowy krem. Zobaczcie przepis Ewy Wachowicz na najlepszą karpatkę pod słońcem,
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
- 5 jajek
Do dekoracji:
- cukier puder
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- ½ l mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
- 300 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 kieliszek spirytusu
Przepis
Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać mąkę i energicznie mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita szklista masa (5-7 minut). Ciasto przełożyć do miksera. Jak lekko przestygnie, cały czas miksując wbijać po 1 jajku. Ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na 2 blaszki (najlepiej bez jednego rantu, wysmarowane masłem i wysypane mąką). Piec w temperaturze 180 st. C. Jak się upiecze i zezłoci, zmniejszyć temperaturę do ok. 100 st. C i wysuszyć przy uchylonych drzwiczkach. 1/3 szklanki mleka odlać. Jajka i żółtko roztrzepać, dodać budyń, cukier waniliowy i 1/3 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mleko z budyniem i jeszcze raz zagotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Dolać sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem Karpatami do góry. Posypać cukrem pudrem.