Serniczki z truskawkami. Mini deserki dla fanów słodkości
Kremowe i delikatne serniczki podane na truskawkowej sałatce umilą letnie popołudnie. Serniczki będą się pięknie prezentowały na stole. Przepis Ewy Wachowicz.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Niezbędne składniki:
• 3 jajka
• 5 łyżek cukru pudru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• ½ kg twarogu
• ½ szklanki śmietanki
• 2 łyżki budyniu waniliowego
Składniki
Dekoracja:
• kilka truskawek
• cukier puder
Składniki
Sałatka:
• kilka truskawek
• ½ łyżki - cukru pudru
• 1 kieliszek - żubrówki
• mięta
Przepis
Jajka wybić do miski, zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać twaróg (2 razy przepuszczony przez maszynkę do mielenia mięsa). Następnie śmietankę i budyń waniliowy.
Przepis
Masę serową przełożyć do foremek na babeczki (najlepsze są małe foremki silikonowe). Piec przez około 30 minut w temp. 170 st. C.
Przepis
Podawać udekorowane plasterkami truskawek lub z sałatką truskawkową. Można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na kawałki. Zasypać cukrem pudrem i odstawić na chwilę, by puściły sok. Dolać żubrówkę i delikatnie wymieszać. Dorzucić kilka listków mięty.