Trwa ładowanie...
d4eh60d

Żurek na wędzonce Ewy Wachowicz. Aromatyczna zupa na Wielkanoc

Przepis

Aromatyczny żurek na wędzonce to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na pyszny tradycyjny żurek na zakwasie.

2.4
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Archiwum prywatne
Źródło: Archiwum prywatne
Składniki

● ½ l zakwasu na żurek
● ½ kg wędzonego boczku
● 1 cebula
● 3 ząbki czosnku
● 25 g suszonych prawdziwków
● 1½ l wody
● kilka ziarenek ziela angielskiego
● 2 liście laurowe
● 1 łyżka majeranku
● 1 szklanka śmietany
● 1 łyżka tartego chrzanu

Przepis

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.

Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Żurek na wędzonce Ewy Wachowicz. Aromatyczna zupa na Wielkanoc
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4eh60d

Podziel się opinią

5
4
Share
d4eh60d
d4eh60d
d4eh60d
d4eh60d
Więcej tematów
d4eh60d