Żurek na wędzonce Ewy Wachowicz. Aromatyczna zupa na Wielkanoc
Aromatyczny żurek na wędzonce to obowiązkowy punkt wielkanocnego menu. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na pyszny tradycyjny żurek na zakwasie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
● ½ l zakwasu na żurek
● ½ kg wędzonego boczku
● 1 cebula
● 3 ząbki czosnku
● 25 g suszonych prawdziwków
● 1½ l wody
● kilka ziarenek ziela angielskiego
● 2 liście laurowe
● 1 łyżka majeranku
● 1 szklanka śmietany
● 1 łyżka tartego chrzanu
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.
Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.
Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze