Trwa ładowanie...
d1fez8e
d1fez8e

Pieczeń cielęca. Smakuje na ciepło i na zimno

Przepis

Jeśli wciąż się zastanawiasz, co podać na wielkanocny stół, mamy przepyszną propozycje. Pieczeń cielęca wg przepisu Ewy Wachowicz z pewnością zachwyci całą rodzinę. Cielęcina jest delikatna i zdrowa, a jej przygotowanie nie jest wcale trudne.

2.7
(6 głosów)
Oceń:
d1fez8e
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Archiwum prywatne
fot. Grzegorz Kozakiewicz
Składniki

Niezbędne składniki:
• 1½ kg szynki cielęcej
• sól
• 1 łyżka masła klarowanego
• 100 ml białego wytrawnego wina

Marynata:
• 2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 1 łyżeczka tymianku
• 4 ząbki czosnku

Przepis

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.
Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.
Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1fez8e
Pieczeń cielęca. Smakuje na ciepło i na zimno
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

14
10
Share
d1fez8e
d1fez8e

d1fez8e
d1fez8e
d1fez8e