Pieczeń cielęca. Smakuje na ciepło i na zimno
Jeśli wciąż się zastanawiasz, co podać na wielkanocny stół, mamy przepyszną propozycje. Pieczeń cielęca wg przepisu Ewy Wachowicz z pewnością zachwyci całą rodzinę. Cielęcina jest delikatna i zdrowa, a jej przygotowanie nie jest wcale trudne.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Wielkanoc
 - Kategoria przepisów: Dania mięsne
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Niezbędne składniki:
•   1½ kg szynki cielęcej
•   sól
•   1 łyżka masła klarowanego
•   100 ml białego wytrawnego wina
Składniki
Marynata:
•   2 łyżki białego octu winnego
•   2 łyżki oliwy
•   1 łyżka miodu
•   1 łyżeczka sosu sojowego
•   1 łyżeczka pieprzu ziołowego
•   1 łyżeczka tymianku
•   4 ząbki czosnku
Przepis
Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.
Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.
Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.