WP
WP

Pieczeń cielęca. Smakuje na ciepło i na zimno - Przepis

Trwa ładowanie...
fot. Grzegorz Kozakiewicz Archiwum prywatne
Podziel się

Jeśli wciąż się zastanawiasz, co podać na wielkanocny stół, mamy przepyszną propozycje. Pieczeń cielęca wg przepisu Ewy Wachowicz z pewnością zachwyci całą rodzinę. Cielęcina jest delikatna i zdrowa, a jej przygotowanie nie jest wcale trudne.

Składniki

Niezbędne składniki:
• 1½ kg szynki cielęcej
• sól
• 1 łyżka masła klarowanego
• 100 ml białego wytrawnego wina

Marynata:
• 2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
• 1 łyżeczka tymianku
• 4 ząbki czosnku

Przepis

Mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.
Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz tymianek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Od czasu do czasu obrócić, by cielęcina równomiernie pokryła się marynatą.
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1 godz. i 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na deskę, by cielęcina odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.
Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP