Pestki arbuza
Jedząc arbuza, najczęściej skupiamy się na czerwonym miąższu, wyrzucając zieloną skórę i pestki. O ile ta pierwsza nie jest jadalna, to nasionka można i warto spożywać. Ale aby nadawały się do jedzenia, najpierw trzeba poddać je obróbce termicznej.
Są doskonałym źródłem potasu. W ich składzie znajdziemy też białko z cennymi aminokwasami: argininą, która reguluje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm i wpływa na przyrost masy mięśniowej oraz lizyną, która uczestniczy w procesie wiązania się cząsteczek wapnia.
Przed spożyciem pestki najlepiej opłukać, wysuszyć i uprażyć na blasze w 220 stopniach. Kiedy ostygną, można je zajadać lub dodać do sałatki czy koktajlu. Garść pestek arbuza to zaledwie 22 kcal, więc bez obaw mogą po nie sięgać osoby borykające się z nadwagą lub będące na diecie odchudzającej.
Zobacz także wideo: Domowy chleb z nasion