Rodzaje muffinek
Muffinki to bardzo wdzięczny temat w kuchni i pole do eksperymentów. Istnieje wiele rodzajów babeczek. Tym, co je wyróżnia, jest specjalny składnik. To on decyduje o charakterze muffinki. Do ciasta możemy dodać owoce – jagody, jabłka, banany, wiśnie, truskawki lub warzywa – dynia, marchewka, burak. Inne dodatki to bakalie, orzechy, czekolada, dżem, miód, cynamon. Możliwości są nieograniczone. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Babeczki wcale nie muszą być słodkie. Świetnie smakują również w wersji wytrawnej – z oliwkami, serami (np. pleśniowym, fetą czy mascarpone), papryką, kukurydzą, cukinią, szynką, boczkiem. W sklepach znajdziemy gotowe mieszanki do wypieku babeczek, ciasteczka kupimy też w piekarniach i cukierniach. Te najpiękniej zdobione mogą kosztować nawet 20 zł za sztukę.